Αντιθέτως, το Reuters υποστήριξε ότι «τα έθνη του Αμαζονίου απέτυχαν να συμφωνήσουν σε έναν κοινό στόχο προκειμένου να τερματίσουν την αποψίλωση, στη Σύνοδο της Βραζιλίας».
Ποιά είναι η αλήθεια; Ισως να βρίσκεται στη μέση, αλλά στην πραγματικότητα το κρίσιμο στοιχείο είναι πόσο μαξιμαλιστικούς στόχους θέτει κανείς. Αντί σχολίου, παραθέτουμε αυτούσια αποσπάσματα από τα ρεπορτάζ των δύο πηγών και βγάλτε εσείς τα συμπεράσματά σας.
Να διευκρινίσουμε μόνο ότι στη Σύνοδο της Μπελέμ για τον Αμαζόνιο συμμετείχαν οι οκτώ ηγέτες ή ανώτατοι αξιωματούχοι του Οργανισμού Συνθήκης Συνεργασίας του Αμαζονίου (ACTO). Δηλαδή των Βραζιλίας, Κολομβίας, Ισημερινού, Περού, Βολιβίας, Βενεζουέλας, Γουινέας και Σουρινάμ.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Al Jazeera: «Στις εκβολές του Αμαζονίου, στη βραζιλιάνικη πόλη Μπελέμ, οι οκτώ χώρες υπέγραψαν κοινή διακήρυξη, υιοθετώντας έναν οδικό χάρτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον τερματισμό της αποψίλωσης και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, που την τροφοδοτεί…
Ωστόσο, δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στις εκκλήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και των ιθαγενών, που ζητούσαν να εφαρμοστούν το σχέδιο του Βραζιλιάνου προέδρου, Λούλα, για τον τερματισμό της αποψίλωσης του Αμαζονίου ως το 2030, αλλά και η πρόταση του Κολομβιανού προέδρου, Γκουστάβο Πέτρο, να μη γίνουν άλλες εξορύξεις πετρελαίου».
Reuters: «Η αποτυχία των οκτώ χωρών του Αμαζονίου να συμφωνήσουν σε μια συνθήκη προστασίας των δικών τους δασών, παραπέμπει στις ευρύτερες, παγκόσμιες δυσκολίες να εκπονηθεί ένα οικουμενικό σχέδιο κατά της κλιματικής αλλαγής…
Ιδιαίτερα αντέδρασαν κάποιες χώρες στην εκστρατεία του Κολομβιανού προέδρου Πέτρο κατά των νέων πετρελαϊκών ερευνών στον Αμαζόνιο. Στην ομιλία του ο Πέτρο συνέκρινε την επιθυμία κάποιων αριστερών ηγετών να συνεχίσουν τις περιβαλλοντοκτόνες εξορύξεις, με την άρνηση της κλιματικής αλλαγής από μεγάλο μέρος της Δεξιάς…».