ΤΟ δίλημμα που θέτει ο Ντράγκι είναι συγχρόνως και πραγματικό και συμβολικό. Και είναι απολύτως ρεαλιστικό και σωστό. Μόνο που πριν το απαντήσουν οι πολίτες της Ευρώπης, θα έπρεπε να το έχουν απαντήσει οι ίδιοι οι ηγέτες που βρίσκονται στην εξουσία.
ΜΟΛΙΣ πριν από λίγες ημέρες ήρθε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και δήλωσε πως «οι πολίτες πρέπει να αρχίσουν να εξοικονομούν ενέργεια για να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία». Μάλιστα, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ πρότεινε ως λύσεις να κατεβάσουν το θερμοστάτη στο σπίτι, να χρησιμοποιούν τρένο ή ποδήλατο αντί για αυτοκίνητο και να κλείσουν τις κουρτίνες.
ΣΤΗ ρητορική των δυο πολιτικών υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Ο Ντράγκι δήλωσε πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Από την άλλη, ο Χάμπεκ δεν φάνηκε διατεθειμένος να… δώσει κάτι.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΑΥΤΟ είναι και το μεγάλο πρόβλημα. Πως οι «έχοντες» της Ευρώπης δεν δείχνουν διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Η Γερμανία και οι δορυφόροι της προσπαθούν να κλοτσήσουν το τενεκεδάκι παρακάτω. Διαφωνούν στην αλά πανδημία αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Την ώρα που ο πληθωρισμός σπάει το ένα μετά το άλλο τα ιστορικά ρεκόρ εικοσαετίας.
ΚΑΙ είναι βέβαιο πως από μόνα τους τα κράτη δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Οπως δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να δώσει 43 δισεκατομμύρια ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αν δεν υπήρχαν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις, το χρήμα της Ε.Ε.
Ο χρόνος τελειώνει. Αν μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι «τσιγκούνηδες» της Ευρώπης δεν αλλάξουν ρότα, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ ζόρικα. Γιατί, εντάξει, να κάνουμε όλοι οι πολίτες εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά πρέπει να δοθεί πολύ χρήμα για να μπορέσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να αντέξουν το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας.
ΤΟ καμπανάκι χτυπάει εδώ και πολλά χρόνια. Και δυστυχώς, η Ευρώπη δεν το ακούει. Εχει «κλειστές τις κουρτίνες». Η ελληνική κρίση, το Brexit, ο Ορμπαν, η Λεπέν. Οσο πληρώνουν οι πολίτες το λογαριασμό κάθε κρίσης τόσο θα ενισχύονται οι ακραίες και λαϊκιστικές φωνές.
Η απάντηση, λοιπόν, είναι και ειρήνη και καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους Ευρωπαίους. Το πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό δεν είναι πρόβλημα των πολιτών, αλλά των πολιτικών. Αν βρεθεί η λύση, στη συνέχεια μπορούμε εύκολα να συζητήσουμε να μειώσουμε τη χρήση των κλιματιστικών, των αυτοκινήτων και το κλείσιμο της κουρτίνας.