ΚΑΘΩΣ, λοιπόν, αυτά τα ακραία φαινόμενα γίνονται… καθημερινότητα, τόσο η Πολιτική Προστασία όσο και οι μετεωρολόγοι οφείλουν να προσπαθούν να έχουν καλύτερες προβλέψεις, αλλά και να κάνουν πιο στοχευμένες προειδοποιήσεις.
ΟΣΟ κι αν έψαξα τις μετεωρολογικές προβλέψεις των προηγούμενων ημερών για την κακοκαιρία «Bora» δεν βρήκα κάποια που να προειδοποιούσε ότι θα υπάρξουν μεγάλα ύψη βροχής στη Ρόδο, όπου τελικά ήταν το επίκεντρο της κακοκαιρίας.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, αρκετοί μετεωρολόγοι έχουν γίνει, πλέον, σταρ στα social media. Με αποτέλεσμα να ανεβάζουν σχεδόν καθημερινά τις προβλέψεις τους για τις επόμενες ημέρες δημιουργώντας μια διαρκή ανησυχία στους πολίτες. Πριν από λίγο καιρό «επώνυμος μετεωρολόγος» είχε κάνει ανάρτηση στην οποία έγραφε «Σας θερμοπαρακαλώ, προσέξτε για τις ζωές σας». Τελικά, έριξε μια απλή βροχή. Δεν υπάρχει κάποιο θεσμικό όργανο των μετεωρολόγων; Μπορεί ο καθένας να βγαίνει να λέει ό,τι γουστάρει χωρίς να ελέγχεται;
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και οι μετεωρολόγοι δεν είναι… θεοί, για να έχουν απόλυτη επιτυχία στις προβλέψεις τους. Οφείλουν, όμως, να είναι πολύ πιο προσεκτικοί σε ό,τι λένε και γράφουν. Γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο να αγχωνόμαστε 365 ημέρες τον χρόνο για τον καιρό.
ΚΑΠΟΙΟΙ μετεωρολόγοι χρησιμοποιούν την τακτική του clickbait, δηλαδή, να παρουσιάζουν εντυπωσιακούς τίτλους και περιεχόμενο, μόνο και μόνο για να κερδίσουν επισκεψιμότητα, να το πούμε λαϊκά να πάρουν πολλά «κλικ» και βέβαια… κέρδη. Με αυτόν τον τρόπο βιώνουμε μια κατάσταση σαν να περιμένουμε κάθε μέρα την καταστροφή.
Για όλα φταίει το… μολύβι
Η δουλειά τους είναι να προειδοποιούν μόνο όταν έχουν προβλέψεις για κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο, είτε αυτό είναι καύσωνας είτε μεγάλα ύψη βροχόπτωσης ή χιονιού και θυελλώδεις άνεμοι. Από την καταστροφή έχουμε φτάσει σε μια διαρκή καταστροφολογία. Αυτό το επαναλαμβανόμενο γεγονός, πέρα από το ότι δημιουργεί αναστάτωση και άγχος στους πολίτες, μπορεί να οδηγήσει και σε λάθος εκτιμήσεις την Πολιτική Προστασία.
ΠΟΛΛΕΣ φορές έχω επιχειρηματολογήσει υπέρ της χρήσης του «112». Ειδικά στις περιπτώσεις πυρκαγιών. Καλύτερα να γίνει μια εκκένωση οικισμού και ας μην κινδυνεύσει στο τέλος. Αλλά το να ηχεί το «112» το απόγευμα του Σαββάτου στην Αθήνα, επειδή θα ρίξει μια καταιγίδα, μάλλον είναι υπερβολικό.
ΕΝΤΑΞΕΙ, δεν χάθηκε ο κόσμος, δεν πάθαμε και κάτι. Υπάρχει, όμως, ένας κίνδυνος. Αν γίνεται υπερχρήση του «112» και στο τέλος ρίχνει μια βροχούλα, τότε, κάποια στιγμή που θα υπάρξει πραγματικός κίνδυνος θα χτυπήσουν τα κινητά, οι πολίτες θα αδιαφορήσουν και τότε μπορεί να υπάρξει τραγωδία.
ΑΡΑ, καλό είναι να υπάρχουν μετεωρολογικές προβλέψεις, καλό είναι να χρησιμοποιείται το «112», αλλά απαιτείται μέτρο και σύνεση.