Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., ο οποίος έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Αρένα» του ΑΝΤ1, ο Βαρουφάκης είχε δεχθεί την πρόταση του Σόιμπλε για έξοδο από το ευρώ με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας ύψους 80 δισεκατομμυρίων. Ο ίδιος σημείωσε ότι αντιτάχθηκε στο Grexit και τηλεφώνησε στην Αμερικανίδα ομόλογό του, με αποτέλεσμα η Ουάσιγκτον να παρέμβει και να ζητήσει από τις Βρυξέλλες να βρεθεί μία συμφωνία, η οποία και τελικώς επιτεύχθηκε ύστερα από την περιβόητη «17ωρη διαπραγμάτευση» του Τσίπρα με τη Μέρκελ και τον Ολάντ.
Οι αποκαλύψεις συνεχίσθηκαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία ο Καμμένος είπε πως προέκυψε ύστερα από πιέσεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ προς τον Τσίπρα με δέλεαρ το βραβείο Νόμπελ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ο Καμμένος απάντησε πως εάν χρειαστεί θα επανέλθει με νεότερα στοιχεία και τεκμήρια, το τι τελικώς συνέβη το 2015, αλλά και πώς φτάσαμε στη Συμφωνία των Πρεσπών κάποτε θα το μάθουμε στην ολότητά του.
Το βέβαιο είναι ότι τη γλιτώσαμε παρά τρίχα στο ζήτημα του Grexit και ότι πιαστήκαμε «κορόιδα» με τη Συμφωνία των Πρεσπών, βάλαμε τις υπογραφές παραχωρώντας γλώσσα και ταυτότητα χωρίς να κερδίσουμε το παραμικρό σε διπλωματικό επίπεδο, ο δε Τσίπρας όχι απλώς δεν πήρε το Νόμπελ όπως του είχε τάξει η Μέρκελ, αλλά έχασε και τις εκλογές.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Η Ελλάδα ευτυχώς έχει γυρίσει σελίδα. Ο Τσίπρας με τον Καμμένο πλέον θα έχουν όλο το χρόνο να συζητούν και να διαφωνούν για τους τυχοδιωκτισμούς του 2015. Οι πολίτες ωστόσο έχουν ήδη βγάλει τα συμπεράσματά τους, έμαθαν από το πάθημά τους και έστειλαν τους δύο πολιτικούς αρχηγούς εκείνης της περιόδου στο σπίτι τους.
Οι προκλήσεις της νέας εποχής είναι μπροστά και η χώρα μας έχει την ευτυχή συγκυρία να τις αντιμετωπίζει με μία ισχυρή κυβέρνηση, την οικονομία να έχει βρει αναπτυξιακό ρυθμό και τον πρωθυπουργό να είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις για να εξαλειφθούν χρόνιες παθογένειες σε κρίσιμους τομείς.
Οι προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτουν το πλαίσιο της νέας τετραετίας ώστε η Ελλάδα το 2027 να μπει σε τροχιά σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη σε εισοδήματα, κοινωνικές υπηρεσίες, ποιότητα ζωής.
Από τη «μαυρίλα» του 2015 και τις αλληλοκαταγγελίες για το Grexit, η Ελλάδα πλέον μπορεί να διορθώσει χρόνιες αδυναμίες, με αισιοδοξία, σταθερή διακυβέρνηση και τολμηρές πολιτικές αποφάσεις.
Ρεκόρ επενδύσεων στην Ελλάδα
Η κυβέρνηση αναμένει τις επόμενες εβδομάδες την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης, εξέλιξη που θα δρομολογήσει την έλευση νέων σημαντικών επενδύσεων στη χώρα μας. Ηδη όμως οι επενδύσεις καταγράφουν νέα ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΗΕ, το 2022 οι άμεσες ξένες επενδύσεις ξεπέρασαν τα 7,6 δισεκατομμύρια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Σημειώνουμε ότι το 2015 οι ξένες επενδύσεις ήταν μόλις 1,6 δισ. λόγω των αναταράξεων από το δημοψήφισμα και τις ανησυχίες για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Οι οιωνοί είναι θετικοί και για φέτος, ενώ η αναβάθμιση της οικονομίας θα προσελκύσει νέα κεφάλαια από θεσμικούς επενδυτές και θα αυξήσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.