Την ίδια ημέρα, στη σύσκεψη στην εφημερίδα για τα θέματα της ημέρας, ακούστηκε: «Θα έχουμε και ένα θέμα για το φοβερό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη. Ενας μεθυσμένος οδηγός παρέσυρε μια ολόκληρη οικογένεια, ο πατέρας και η έγκυος μητέρα έχουν διασωληνωθεί, ο γιος, 2,5 ετών, είναι εκτός κινδύνου. Οι γονείς εκσφενδονίστηκαν τέσσερα μέτρα μακριά και το παιδί από το καρότσι του».
Ο σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τροχαία με εγκατάλειψη. «Από τις αρχές του χρόνου έχουν καταγραφεί 84 τροχαία με εγκατάλειψη, 38 από τα οποία (45%) σημειώθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και τρία στα τέσσερα σε κατοικημένες περιοχές». Σε ολόκληρη την Ευρώπη, το 2023, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι στους δρόμους.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Δεν υπάρχουν ακριβείς μετρήσεις, τουλάχιστον στην Ελλάδα, για το πόσοι άνθρωποι έχουν παρασυρθεί, σκοτωθεί ή τραυματιστεί από οδηγούς που είχαν αποσπασμένη την προσοχή τους σε κάποια οθόνη αφής, που συμπεριλαμβάνεται στον ηλεκτρονικό – ψηφιακό εξοπλισμό των νέων μοντέλων Ι.Χ. Μόλις πριν από λίγους μήνες το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αξιολόγησης Νέων Αυτοκινήτων (NCAP) ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2026 πέντε από τα κύρια χειριστήρια ενός αυτοκινήτου, η κόρνα, οι υαλοκαθαριστήρες, τα φλας, τα φώτα κινδύνου και τα αλάρμ, θα πρέπει να ελέγχονται με φυσικά (αναλογικά) κουμπιά ή μοχλούς ή διακόπτες και όχι από οθόνες.
Και σκέφτεται ένας απλός άνθρωπος: Αν κάποιος οδηγεί και ταυτοχρόνως μια οθόνη μεταδίδει τηλεοπτικό πρόγραμμα ή άλλο υλικό οπτικό -και όχι αποκλειστικά ακουστικό-, είναι αυτονόητο ότι οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι για την προσοχή του. Οι ειδικοί τού NCAP λένε ότι αν κάποιος είναι αποσπασμένος σε συσκευή που μεταδίδει βίντεο, η προσοχή του θα μειωθεί στο ελάχιστο από 5 έως 40 δευτερόλεπτα. Αρκετά για να γίνει το κακό. Οι οθόνες αφής είναι ένα από τα πιο σοβαρά θέματα ασφαλείας σε διάφορες χώρες. Στην Ελλάδα, όσοι διαθέτουν νέα μοντέλα με οθόνες αφής, αλλά και όσοι τις τοποθετούν πρόσθετα, συνεχίζουν να χαμογελούν στα φανάρια. Και να κοιτούν τον δρόμο μόνο με την άκρη του ματιού τους…
Ας μην περιμένουμε «να συσταθεί μια επιτροπή που θα μελετήσει το φαινόμενο και θα προτείνει μέτρα».