Τα στοιχεία από τον τουρισμό δείχνουν ότι φέτος μπορεί να γίνει η μεγάλη έκπληξη και τα έσοδα να ξεπεράσουν τη χρονιά-ρεκόρ του 2019, όταν είχαν φτάσει τα 19 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, που διακρίνεται για τις τεκμηριωμένες εκτιμήσεις του, έχει δηλώσει ότι, εάν οι εισπράξεις ξεπεράσουν τον πρώτο στόχο των 15 δισεκατομμυρίων και προσεγγίσουν τους στόχους του 2019, τότε στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα προστεθούν επιπλέον 1,7 μονάδες.
Σημειώνουμε ότι ο Προϋπολογισμός συντάχθηκε με πρόβλεψη για τουριστικά έσοδα στο 80% του 2019 και, εφόσον το καλό ξεκίνημα της σεζόν επιβεβαιωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τότε ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να προσεγγίσει το 5% από 3,1% των προβλέψεων του υπουργείου Οικονομικών.
Ηδη στο πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και κατά 2,7% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και η ώθηση από τον τουρισμό θα κρατήσει ψηλά τους δείκτες της ανάπτυξης. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς μπαίνουμε σε περίοδο αύξησης των επιτοκίων, που λειτουργεί ανασχετικά σε επενδύσεις και επιβραδύνει τις αναπτυξιακές προοπτικές.
Οι δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, για τέλος στην ποσοτική χαλάρωση με ειδική μέριμνα για τις χώρες του μεσογειακού Νότου που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα, δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία μπαίνει σε μία φάση «συμμαζέματος», που σίγουρα θα οδηγήσει σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Για αυτόν το λόγο ένα καλό τουριστικό καλοκαίρι δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες όχι μόνο για το σύνολο της οικονομίας, αλλά και για την πολιτική σκηνή. Η κυβέρνηση, ύστερα από έναν δύσκολο χειμώνα που χαρακτηρίσθηκε από την ενεργειακή κρίση και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για το ηλεκτρικό ρεύμα αντιμετωπίσθηκαν θετικά από ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης.
Σύμφωνα με τον τελευταίο κύκλο των δημοσκοπήσεων, καταγράφεται μία ανοδική τάση για Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ και μία πτωτική για τα υπόλοιπα κόμματα. Αν και οι προβλέψεις είναι πάντα υψηλού ρίσκου, οι μετρήσεις δείχνουν ότι η άνοδος για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, και ενώ η διαφορά τους παραμένει μεταξύ 8% και 10%, ευνοεί τη Ν.Δ., καθώς ο βασικός της στόχος για την πρώτη κάλπη είναι να προσεγγίσει ποσοστό κοντά στο εκλογικό αποτέλεσμα του 2019.
Εάν το πετύχει, τότε ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές θα είναι εφικτός, όταν μάλιστα στους αναποφάσιστους κυριαρχούν οι προερχόμενοι από τη Ν.Δ., ενώ το 2019 προέρχονταν κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, η σύγκριση μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα για το ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα ζητήματα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτική είναι καταλυτική υπέρ του πρωθυπουργού, ο οποίος θα ζυγίσει όλα τα δεδομένα προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του για το χρόνο των εκλογών.
Το βέβαιο είναι ότι μία καλή τουριστική σεζόν δεν προσθέτει μόνο ποσοστά ανάπτυξης, αλλά βελτιώνει το πολιτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση. Ολα αυτά, όμως, θα φανούν στην πράξη, προς το τέλος Αυγούστου και εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.