Κάτι ανάλογο συνέβη με το μεγαλύτερο ψηφιακό κραχ της σύγχρονης εποχής, μήτρα ευφάνταστων σεναρίων συνωμοσίας. Η χώρα που επηρεάστηκε λιγότερο από τη «γαλάζια οθόνη του θανάτου» της Microsoft, την Παρασκευή, ήταν σαφώς η Κίνα.
Ο λόγος απλούστατος. Το σύστημα κυβερνοασφάλειας CrowdStrike, δηλαδή η πηγή του blackout, είναι σχεδόν ανύπαρκτο στον κινεζικό κυβερνοχώρο. Ποιος Κινέζος άλλωστε -εταιρία, οργανισμός ή ιδιώτης- θα αγόραζε λογισμικό ασφαλείας από μια αμερικανική εταιρία, που έχει εκτοξεύσει στο παρελθόν ουκ ολίγες ψυχροπολεμικές ιερεμιάδες κατά του Πεκίνου;
Από πολιτική επιλογή η Kίνα εξαρτάται πολύ λιγότερο από τη Microsoft σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Στην αγορά της, όπως είναι φυσικό, κυριαρχούν οι εγχώριοι πάροχοι υπολογιστικού νέφους (cloud computing στα… info-ελληνικά), όπως η Alibaba, η Τencent και η «διαβόητη» Huawei – o κατασκοπευτικός της βραχίονας, σύμφωνα με τους Δυτικούς.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Τα τελευταία χρόνια, στην Κίνα, κρατικοί οργανισμοί, επιχειρήσεις και διαχειριστές υποδομών έχουν αντικαταστήσει τα ξένα επικοινωνιακά συστήματα με εγχώρια. Πρόκειται για ένα παράλληλο δίκτυο, που κάποιοι αναλυτές βάφτισαν «splinternet».
Ο σπεσιαλίστας κυβερνοασφάλειας από τη Σιγκαπούρη Τζος Κένεντι Γουάιτ υπενθύμισε στο BBC ότι η Microsoft δραστηριοποιείται στην Κίνα μέσω της τοπικής συνεργάτιδας 21Vianet, η οποία διαχειρίζεται τις υπηρεσίες ανεξάρτητα από το υπόλοιπο παγκόσμιο δίκτυο του κολοσσού που ίδρυσε ο Μπιλ Γκέιτς. «Στην πράξη αυτό αποδείχθηκε σωτήριο για τον κινεζικό τραπεζικό τομέα και τις αερομεταφορές», τόνισε.
Ετσι εξηγείται η συγκαλυμμένη ειρωνεία της αγγλόφωνης «Global Times» -ημιεπίσημου οργάνου του κινεζικού καθεστώτος: «Ορισμένες χώρες δείχνουν μια αόριστη εμμονή με την κυβερνοασφάλεια, χωρίς να αντιλαμβάνονται το πραγματικό της περιεχόμενο», έγραψε δηκτικά στο κύριο άρθρο του Σαββάτου.
*Tεχνολογικά απρόσβλητος