Η ουσία, πάντως, δεν αλλάζει. Ο 42χρονος πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, είναι ένας sui generis απολυταρχικός ηγέτης σε ένα υπό εκκόλαψη μονοκομματικό καθεστώς μιας πρώην (;) «μπανανίας» των ΗΠΑ, που ξέρει από πρώτο χέρι τι θα πει στρατιωτική δικτατορία και πολιτική αστάθεια.
Στην παγκοσμιοποιημένη, όμως, και fusion εποχή μας τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Αυτή τη στιγμή ο εμφανίσιμος και trendy πρόεδρος του Σαλβαδόρ διανύει το μήνα του μέλιτος με έναν λαό τον οποίο γοητεύει και καταπιέζει ταυτόχρονα. Στη λογική τού «πονάει κεφάλι – κόβει κεφάλι», ξεδόντιασε όντως τις συμμορίες, τονώνοντας το αίσθημα ασφάλειας. Για να το πετύχει, όμως, έβαλε στη φυλακή το 1% του πληθυσμού -μεταξύ αυτών και πλήθος επικριτών του. Μαζί με τα ξερά, που λένε…
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Παλαιστινιακής καταγωγής, ο Μπουκέλε παίζει στα δάχτυλα Χ, Instagram, facebook ,ΤikTok και μπερδεύει τους πάντες με τις αντισυμβατικές του νόρμες. Προσπάθησε να μετατρέψει το Ελ Σαλβαδόρ σε Μέκκα του bitcoin και εξαφάνισε στην κυριολεξία ιστορικά κόμματα από το χάρτη. Ο ίδιος ανακοίνωσε πριν από την εφορευτική επιτροπή το 85% που έλαβε στις προεδρικές εκλογές, ενώ το κόμμα του «Νέες Ιδέες» εξασφάλισε 58 από τις 60 έδρες, κονιορτοποιώντας το αριστερό FMNL και τη δεξιά «Αρένα».
«Είναι η πρώτη φορά που καθιερώνεται δημοκρατικά ο μονοκομματισμός», χαριτολόγησε. Αν και οπαδός της ελεύθερης οικονομίας, των επενδύσεων, της καινοτομίας, της παραμονής των νέων στη χώρα αντί να πηγαίνουν μετανάστες στην Αμερική, ο Αραβο-λατίνος σταρ αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τις ΗΠΑ, επειδή δέχεται με ευκολία κινεζικά κεφάλαια. Made in China είναι π.χ. η επιβλητική νέα Εθνική Βιβλιοθήκη στο Σαν Σαλβαδόρ. Μάλλον εξ αυτού του λόγου ο Μπλίνκεν έστειλε κρυπτογραφημένο μήνυμα στον Μπουκέλε να σεβαστεί το Κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα «διανέμοντας δίκαια τον πλούτο» στους Σαλβαδοριανούς.