Σύμφωνα με την έρευνα, το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, έστω κι αν πρέπει να γίνουν μερικές βελτιώσεις, ενώ μόνο το 30% την αξιολογεί αρνητικά.
Το ενδιαφέρον είναι ότι όταν η συγκεκριμένη ερώτηση τίθεται αποκλειστικά στους ελεύθερους επαγγελματίες, που τους αφορά άμεσα το ζήτημα, το 46% απαντά πως πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση ως έχει ή με διορθώσεις, ενώ το 47% θεωρεί πως είναι λανθασμένη. Οι μοιρασμένες απαντήσεις μεταξύ των μελών του κλάδου, πριν καν γίνουν γνωστές οι βελτιώσεις που αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δείχνουν ότι και οι επαγγελματίες, σε μεγάλο βαθμό, αντιλαμβάνονται ότι κάτι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού και όχι η κραυγαλέα φοροδιαφυγή για ορισμένους, που θέλουν να διαιωνίζεται η σημερινή κατάσταση.
Το 60% θετικής αποδοχής της μεταρρύθμισης υπερβαίνει κατά πολύ το 38% της εκτίμησης ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία, διαλύει και το μύθο του «πολιτικού κόστους» σε κάθε μεγάλη τομή που επιχειρείται από το πολιτικό σύστημα.
Εάν η αλλαγή έχει ως αφετηρία την κοινή λογική, ότι δηλαδή κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στη φοροαποφυγή, τότε η κοινωνική στήριξη υπερκαλύπτει γκρίνιες και δυσαρέσκειες.
Σκάκι για τρεις
Το ζητούμενο είναι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη νέα φορολόγηση των επαγγελματιών να πιάσουν τόπο, να αντιληφθούν όλοι ότι η φορολογική υποχρέωση γεννά το δικαίωμα για καλύτερες υπηρεσίες Υγείας και εκπαίδευσης. Εκεί βρίσκεται και το κλειδί της επιτυχίας, η φορολογική συμμόρφωση να πηγαίνει χέρι χέρι με την αναβάθμιση της λειτουργίας του κράτους. Εάν σπάσει η αλυσίδα, τότε τα οφέλη της μεταρρύθμισης θα είναι πρόσκαιρα.
Το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι να προχωρήσει τις αναγκαίες αλλαγές χωρίς να μετρά το όποιο κόστος, το οποίο τελικώς δεν υπάρχει. Οι «φωνές» ορισμένων δεν μπορούν να καλύψουν τη σιωπηλή αλλά ηχηρή συγκατάβαση των πολλών.
Ακόμα και σήμερα μνημονεύουμε ως τεράστιο λάθος για τη χώρα την ακύρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Γιαννίτση από την κυβέρνηση Σημίτη, υπό το βάρος των αντιδράσεων κυρίως των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, που ήλεγχαν τη ΓΣΕΕ. Εάν είχε προχωρήσει το ασφαλιστικό Γιαννίτση, ενδεχομένως το χρέος να ήταν μικρότερο και τα δημοσιονομικά βάρη να μην οδηγούσαν τη χώρα στα Μνημόνια.
Το τίμημα της αδράνειας είναι υψηλότερο από ένα πρόσκαιρο πολιτικό κόστος. Το νέο σύστημα φορολόγησης των επαγγελματιών πρέπει να προχωρήσει, ας γίνουν οι βελτιώσεις ώστε αυτός που πραγματικά δεν πήγε καλά μία χρονιά με τη δραστηριότητά του να μπορεί να αντικρούσει το τεκμήριο εισοδήματος, και ταυτόχρονα να ενταθούν οι έλεγχοι για την πάταξη της φοροδιαφυγής εν τη γενέσει της.
Οι πολίτες στηρίζουν κάθε προσπάθεια για φορολογική και συνολικά κοινωνική δικαιοσύνη.