Νωρίτερα, όταν τον Σεπτέμβριο του 2021 οι Αμερικανοί τα μάζεψαν άρον άρον από το Αφγανιστάν, ο άρτι διορισθείς Βρετανός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έσπευσε να αναβιώσει την έρευνα για εγκλήματα των Ταλιμπάν και του Ισλαμικού Κράτους. Ως τώρα οι επιλογές του Σκωτσέζου νομικού κινούνταν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, αλλά από safe, δυτική οπτική.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Με την πρόταση παραπομπής του Νετανιάχου το ταμπού θρυμματίστηκε με πάταγο, όσο κι αν, για ισορροπία, στριμώχτηκε στο κάδρο και η Χαμάς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιτέθηκε προσωπικά στον Καρίμ Καν, καταγγέλλοντας «μετά βδελυγμίας την απαράδεκτη ενέργειά του» να τον τσουβαλιάσει με τους αρχηγούς των «τρομοκρατών».
Ο εισαγγελέας ωστόσο απτόητος: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», δήλωσε στο CNN. To Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης συστάθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και άλλων Δυτικών, προκειμένου ο ΟΗΕ να μην στήνει κάθε τόσο ad hoc δίκες τύπου Νυρεμβέργης για τη Ρουάντα, την πρώην Γιουγκοσλαβία και άλλες «τριτοκοσμικές» υποθέσεις. Μόλις όμως οι Αμερικανοί αντιλήφθηκαν ότι μπορεί να παραπεμφθούν και οι ίδιοι, αρνήθηκαν πεισματικά να αναγνωρίσουν τη δικαιοδοσία του, όπως άλλωστε οι Ρώσοι και οι Ισραηλινοί. Με καταγωγή από το Εδιμβούργο και σπουδές στο King’s College, ο Καρίμ Καν γνώρισε από πρώτο χέρι τι θα πει διάκριση και κατατρεγμός.
Η οικογένειά του ουσιαστικά απελάθηκε από το Πακιστάν, όταν τέθηκε εκτός νόμου η μετριοπαθής μουσουλμανική θρησκευτική κοινότητα Αχμαντίγια. To 1997 και το 2000 ο Καν διατέλεσε βοηθός της Κάρλα ντελ Πόντε και του Xασάν Μπουμπακάρ Τζάλοου, γενικών εισαγγελέων στις δίκες για τη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα. Ως δικηγόρος, όμως, υπερασπίστηκε τον Λιβεριανό πρώην δικτάτορα, Τσαρλς Τέιλορ και το γιο του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ. Φυσικά, δεν αυταπατάται ότι μια μέρα θα φέρουν μπροστά του τον Νετανιάχου σιδεροδέσμιο.