Ομως ο μετέπειτα νομπελίστας Χημείας, Ιρβιν Λάνγκμουϊρ, εκτίμησε το ταλέντο του και τον έκανε ερευνητή, προτού καν ο μικρός τελειώσει το λύκειο!
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ο Σέφερ βρήκε την ευκαιρία να επαληθεύσει τις εργαστηριακές του παρατηρήσεις τον Νοέμβριο του 1946. Βάσει των οδηγιών του ένα αεροπλάνο βομβάρδισε με τις κατάλληλες χημικές ουσίες τα σύννεφα πάνω από το όρος Γκρέιλοκ, της Μασαχουσέτης, προκαλώντας την πρώτη τεχνητή χιονόπτωση. Σήμερα πάνω από 50 χώρες επενδύουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα ελέγχου του κλίματος, που περιλαμβάνουν πειραματικούς βομβαρδισμούς νεφών. Στόχος είναι να μειωθεί η λειψυδρία και τα φαινόμενα ξηρασίας, που ευθύνονται σε καταλυτικό βαθμό για τις μεγαπυρκαγιές και στην Ελλάδα.
Από όσο γνωρίζουμε το cloud seeding δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής πολιτείας, ως μέσο αποτροπής των φαινομένων ξηρασίας. (Το κλίμα, άλλωστε, δεν είναι ευνοϊκό, με τόσες θεωρίες περί ψεκασμών που κυκλοφορούν). Αντιθέτως, το χρησιμοποιεί κατά κόρον η Κίνα, που ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες ένα πειραματικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ξηρασίας με στρατιωτικά drones στην επαρχία Σιντζιάνγκ.
Το πρόβλημα είναι ότι για να παραχθεί τεχνητή βροχή πρέπει να υπάρχουν ήδη σύννεφα στην ατμόσφαιρα. Ενα άλλο είναι ότι οι Κινέζοι τα βομβαρδίζουν με ουσίες όπως ο ιωδιούχος άργυρος, που η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί επικίνδυνο τοξικό για τα ζώα και τις σοδειές. Επειδή, όμως τεράστιες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Κίνας απειλούνται με ξηρασία και ερημοποίηση, το Πεκίνο δεν πτοείται. Οπως άλλωστε οι ΗΠΑ, όπου το cloud seeding είναι διαδεδομένο σε πολλές πολιτείες- παρά τις αντενδείξεις του.