ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΣΗΜΑΝΤΟ ποσό, που δεν ξεπερνούσε τα 300 εκατομμύρια ευρώ, η σύνοδος του Eurogroup με επικεφαλής τον θιασώτη του Grexit Σόιμπλε ήταν έτοιμη να αποδεχθεί την έξοδό μας από το ευρώ. Η Ευρώπη δεν είχε αντίρρηση να χάσει από τους κόλπους της μία χώρα από την οποία κληρονόμησε έννοιες όπως η δημοκρατία και ο πολιτισμός, εάν δεν μειώνονταν οι επικουρικές κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που δεν θα έλυναν κανένα πρόβλημα της ευρωζώνης, απλώς θα έπλητταν χιλιάδες συνταξιούχους.
ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ αργότερα βέβαια, στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, προσφερθήκαμε οικειοθελώς να παίξουμε το χαρτί του Σόιμπλε «μπλοφάροντας» με Grexit και τη συνέχεια όλοι τη γνωρίζουμε καλά.
ΘΥΜΗΘΗΚΑΜΕ την παλιά ιστορία του Eurogroup με τις επικουρικές για να δείξουμε πως ορισμένοι φορές η «ευρωπαϊκή ελίτ» λειτουργεί είτε κοντόφθαλμα είτε με καθυστέρηση, που μπορεί να αποβεί μοιραία για το κοινό συμφέρον των μελών της.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΟΠΟΤΕ Η Ε.Ε. ξεπέρασε ενδοιασμούς και κυρίως υπερέβη εθνικά συμφέροντα λειτουργώντας ως πραγματική Ενωση, τα οφέλη πολλαπλασιάσθηκαν για όλους. Το είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας όταν για πρώτη φορά εκδόθηκαν ευρωομόλογα, που ήταν απαγορευμένη λέξη την περίοδο της κρίσης του ευρώ, αλλά και δημιουργήθηκε κοινός μηχανισμός προμήθειας εμβολίων ή ενίσχυσης των οικονομιών με το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν το βλέπουμε στο μέτωπο της ενέργειας, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι κοινό. Σε όλη την Ευρώπη ο πληθωρισμός σπάει τα κοντέρ, λόγω των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ωστόσο η Ε.Ε. εθελοτυφλεί, λες και ο πληθωρισμός θα τιθασευτεί με ευχολόγια και όχι με παρεμβάσεις. Η Γερμανία διστάζει να αποδεχθεί κοινή δράση απέναντι στον ενεργειακό εφιάλτη παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πικρά πως ο πληθωρισμός μπορεί να δημιουργήσει πολιτικές τερατογενέσεις. Στη Γαλλία η ακροδεξιά Λεπέν διεκδικεί την προεδρία και όλα δείχνουν ότι ο Μακρόν θα κερδίσει οριακά, απέναντι στον λαϊκισμό, που πάντα βρίσκει έδαφος στις αγωνίες και ανησυχίες των πολιτών για την επόμενη ημέρα.
ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει πολλά στο μέτωπο της οικονομίας αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας και βελτιώνοντας την αξιοπιστία της χώρας σε θεσμούς και επενδυτές. Ο Μητσοτάκης έχει βρει πεδίο συνεννόησης με τους εταίρους σε κρίσιμα ζητήματα όπως η άμυνα και το μεταναστευτικό όμως γνωρίζει ότι οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης καραδοκούν. Δεν μπορεί να περιμένει πότε η Ευρώπη θα δεήσει να ασχοληθεί με τη φωτιά στις τιμές του ρεύματος. Το κόστος από μία εθνική παρέμβαση είναι μικρότερο από τη ζημιά που μπορεί να υποστεί η χώρα εάν διολισθήσει στον δρόμο του λαϊκισμού περιμένοντας την Ευρώπη.