Στον Δήμο της Αθήνας, η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό και η στάθμευση, η ασφάλεια του δημότη, η κατάσταση του οδικού δικτύου, η συντήρηση του πρασίνου και των πάρκων, αλλά και το Μεταναστευτικό, έχουν την τιμητική τους. Τα ίδια προβλήματα εντοπίζονται και στη Θεσσαλονίκη. Πιστεύω ότι τα ίδια αποτελέσματα θα είχαμε αν υπήρχαν μετρήσεις και από άλλες πόλεις της περιφέρειας. Επομένως, ανάλογα με τα προβλήματα που αναφέρονται στους βασικούς τομείς της καθημερινότητας, σημαντικό είναι πώς αξιολογούν οι κάτοικοι τους δύο δημάρχους.
Το γενικό συμπέρασμα που αποτυπώνεται στην έρευνα είναι ότι οι Θεσσαλονικείς πρέπει να αισθάνονται πως ο δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στη Θεσσαλονίκη. Βέβαια, η πόλη έχει κακοπάθει από τις διάφορες «συλλογικότητες» και άλλους «ευαίσθητους» που ασκούν το δικαίωμα υποβολής ενστάσεων στο ΣτΕ σε οποιοδήποτε θέμα μπορεί να κρατήσει πίσω και να καθυστερήσει τα μεγάλα έργα που θα της δώσουν μεγάλη ανάσα και ταυτόχρονα αναπτυξιακή ώθηση.
Για την καθαριότητα, η ικανοποίηση των Αθηναίων από τον δήμαρχο περιορίζεται στο 29,6%, ενώ οι Θεσσαλονικείς επιβραβεύουν τον δήμαρχό τους με ποσοστό 47,7%. Πράγματι, η Θεσσαλονίκη καθαρίζεται την επαύριο των εκλογών με εντατικούς ρυθμούς. Σε λίγο θα είναι παράδειγμα προς μίμηση. Η δουλειά του δημάρχου που γίνεται σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους φαίνεται ότι ικανοποιεί το 26,1% των Αθηναίων. Το ποσοστό ικανοποίησης στους Θεσσαλονικείς φτάνει στο 40,7%.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Οι Αθηναίοι σε ποσοστό 37,7% δηλώνουν ικανοποιημένοι από την αποτελεσματικότητα του κ. Δούκα, σε σύγκριση με το 55,1% των Θεσσαλονικέων από τον κ. Αγγελούδη. Η γενική επίδοση του δημάρχου Αθηναίων μετριέται με ποσοστό 35%, ενώ του δημάρχου Θεσσαλονίκης φτάνει στο 52%. Ελπίζω να έχει χτυπήσει το καμπανάκι στον κ. Δούκα, αν υπολογίσει ότι βρίσκεται στην πλατεία Κοτζιά μόνον 100 μέρες.
Υπάρχει μία «εμβληματική» μέτρηση που αναφέρεται στο λόφο Στρέφη, τον οποίον είχε κάνει ο κ. Δούκας προεκλογική σημαία του, επιστρέφοντας και τη χορηγία Μυτιληναίου ύψους 1.200.000 ευρώ: το 50% των Αθηναίων απαιτεί να προχωρήσει η ανάπλαση του λόφου Στρέφη. Να υποθέσω ότι για τον κ. Δούκα η συμμαχία του με τις «συλλογικότητες», στις οποίες παρέδωσε πανηγυρικά το λόφο, μετρά περισσότερο από την «εντολή» των Αθηναίων;