Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων έβαλε τέλος σε μία εθνική εξαίρεση, που δεν είχε ούτε λογική αλλά ούτε παρείχε ασπίδα προστασίας στα δημόσια ΑΕΙ.
Οι αντιδράσεις κατά του νομοσχεδίου Πιερρακάκη θύμιζαν τους Λουδίτες εργαζόμενους στα κλωστήρια του Νότινγχαμ στις αρχές του 19ου αιώνα, που έσπαγαν τις νέες μηχανές για να μην περάσει η βιομηχανική εξέλιξη στα εργοστάσια.
Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπου όλα αλλάζουν με ραγδαίες ταχύτητες, η Ελλάδα απαγόρευε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων επιτρέποντας ταυτόχρονα 40.000 νέους και νέες να φοιτούν στο εξωτερικό ή άλλους να σπουδάζουν σε εγχώρια κολέγια έχοντας πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.
Η δημόσια εκπαίδευση δεν επηρεάζεται αρνητικά από τα μη κρατικά, μάλλον θα την ευνοήσει η άμιλλα και ο αέρας που θα φέρουν τα νέα ιδρύματα του εξωτερικού και βέβαια το επιστημονικό δυναμικό τους.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει πότε τον Ανδρουλάκη να πει «ναι» στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, γιατί και ο Γιώργος Παπανδρέου τα ίδια έλεγε το 2007, αλλά στην κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής πήρε το ΠΑΣΟΚ και αποχώρησε από τη διαδικασία, και πότε τον Κασσελάκη που σπούδασε σε μη κρατικό πανεπιστήμιο να σταματήσει να παριστάνει τον αριστερό, για να δουν την πραγματικότητα.
Η Ελλάδα θα έχει μόνο οφέλη από τη λειτουργία και μη κρατικών πανεπιστημίων. Τα φοβικά σύνδρομα και οι «αγώνες» κατά του καινούργιου δεν έχουν θέση στη σύγχρονη εποχή μας.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Την περασμένη Τετάρτη είχα την τύχη να συμμετέχω στην παρουσίαση του βιβλίου του δρος Γιώργου Χατζηβασιλείου με τίτλο «Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Διόπτρα» μαζί με την πρώην επίτροπο κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και τον ειδικό γραμματέα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού Γιάννη Μαστρογεωργίου, πρόσωπα που ασχολούνται με το αύριο της χώρας και σχεδιάζουν στρατηγικές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα εισέλθει παντού, στην εργασία, την Υγεία, τη διασκέδαση, τις επιστήμες, στη γεωστρατηγική ή πολιτική ισχύ. Κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι οι αλλαγές θα είναι πιο σημαντικές από την ανακάλυψη της φωτιάς ή του ηλεκτρισμού. Ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία πιστεύουν ότι τα μισά από 700 επαγγέλματα μπορούν να γίνονται αποκλειστικά μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης με χαμηλότερο κόστος και υψηλότερες ταχύτητες, αντιλαμβανόμαστε όλοι τις κοσμογονικές ανατροπές που έρχονται στην ανθρωπότητα.
Η Ελλάδα έχασε πολλές φορές το τρένο των τεχνολογικών εξελίξεων, όπως σημείωσε ο κ. Μαστρογεωργίου ήδη βρισκόμαστε στην «τέταρτη συν» βιομηχανική επανάσταση και δεν έχουμε περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις.
Αντί λοιπόν να γίνουμε «Νεολουδίτες» επιχειρώντας να κλείσουμε τα μάτια στις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται παντού και με ασύλληπτες ταχύτητες, εθνικά ωφέλιμο θα είναι να μελετήσουμε τα δεδομένα, να σχεδιάσουμε πολιτικές, να δημιουργήσουμε ευκαιρίες και να αποτρέψουμε απειλές, όπως τόνισε η Αννα Διαμαντοπούλου.
Με συνθήματα από τη δεκαετία του ΄80 δεν αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις του σήμερα, ούτε βέβαια προκύπτουν λύσεις για το αύριο.
Η τεχνολογική επανάσταση οφείλει να συνοδευθεί από μία εκπαιδευτική επανάσταση που θα ξεκινά από το νηπιαγωγείο και δεν θα τελειώνει ποτέ. Ορθώς ανέφερε ο κ. Μαστρογεωργίου το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να ακούσει από έναν συνομιλητή του είναι ότι «ολοκλήρωσε» τις σπουδές του, η μάθηση δεν τελειώνει ποτέ.
Γι’ αυτό, αντί για φόβο, ας αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις με ανοιχτά μυαλά και γνωρίζοντας πως, όπως σημείωσε ο συγγραφέας κ. Χατζηβασιλείου, η σημασία της φιλοσοφίας δεν πεθαίνει στη νέα εποχή αντιθέτως μένει ακέραιη δίπλα από το ηφαίστειο των αλγορίθμων και η σημασία της μεγαλώνει στο νέο κόσμο που ιχνηλατούμε σήμερα.