Εργαλεία; Γραπτός διαγωνισμός, μοριοδότηση, συνέντευξη. Η υπόνοια ότι η συνέντευξη είναι τρόπος ενίσχυσης διαγωνιζόμενου ελέγχεται. Ας μείνουμε, λοιπόν, στο καίριο: Οτι οι προσλήψεις είναι αδιάβλητες, με αντικειμενικά κριτήρια, με αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων του διαγωνιζόμενου. Ως εδώ πάμε όχι απλά άριστα, αλλά μνημονεύουμε δεόντως τον Σάκη Πεπονή, τον ευπρεπή δημοκρατικό πολιτικό, που το 1994, ως υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης Α. Παπανδρέου, με τον νόμο 2190/1994, ίδρυσε το ΑΣΕΠ, για να μένουν οι προσλήψεις στο Δημόσιο «χωρίς ρουσφέτι», «χωρίς μπάρμπα στην Κορώνη», και «μακριά από τα δικά μας- τότε πράσινα- παιδιά», καθώς όλα τα παιδιά δικά μας είναι!
Το ΑΣΕΠ, που απάλλαξε πολιτευόμενους, βουλευτές και κυβερνήσεις από ποικίλα αλισβερίσια, έχει δικό του βιλαέτι ως Ανεξάρτητη Αρχή, όπως και προϋπολογισμό. Στον νόμο αναφέρεται ότι εποπτεύεται από τη Βουλή των Ελλήνων αλλά, πιο κάτω, θα καταλάβετε τις αμφιβολίες μου όχι αν δίνει λογαριασμό στην κυρίαρχη Βουλή, αλλά και στη Δικαιοσύνη, καθώς ο ιδρυτικός νόμος της αναφέρει ότι υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο. Σημειώνω δε ότι με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, η ανεξαρτησία της ενισχύθηκε έτι μάλλον.
Το να εξηγήσω τη δομή του ΑΣΕΠ- μία μεγάλη και μία μικρή ολομέλεια, τέσσερα ελάσσονα τμήματα με 35 μέλη, που επιλέγονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής- είναι απλό. Αυτό που πραγματικά δυσκολεύει όλο το Δημόσιο είναι ότι η επάρκεια του προσωπικού του εξαρτάται από τον ΑΣΕΠ.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Πείτε μου πώς γίνεται, εν έτει σωτηρίω 2024 το ΑΣΕΠ να πορεύεται με τον …αραμπά; Πώς γίνεται για να προκηρύξει και να οργανώσει έναν διαγωνισμό πρόσληψης να χρειάζεται περί τα δύο χρόνια; Κι όταν, επιτέλους, δεήσει και δώσουν εξετάσεις οι υποψήφιοι, να χρειάζονται άλλα δύο χρόνια για να βγάλει αποτελέσματα, μετρώντας και τις ενστάσεις;
Για να είμαι σαφής: Ενας διαγωνισμός του 2020 είναι ζήτημα να έχει ολοκληρωθεί το 2024. Και πείτε πως ολοκληρώθηκε. Οι υποψήφιοι θα περίμεναν τέσσερα χρόνια άνεργοι; Εχουν ήδη βρει δουλειά. Και όσοι παρουσιάζονται δεν αναλαμβάνουν, διότι με μισθό 800 ευρώ ποιος πάει στο Λασίθι, που μόνο για ενοίκιο θέλει 450 ευρώ! Αποτέλεσμα; Να μη σας λέω! Εχουν φρακάρει όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, χάρη στο… ΑΣΕΠ. Φεύγουν χιλιάδες υπάλληλοι με σύνταξη κάθε χρόνο, αλλά λόγω ΑΣΕΠ αυτοί που έρχονται είναι με το σταγονόμετρο. Οι υπηρεσίες είναι αποψιλωμένες! Οι πολίτες στα κάγκελα, περιμένοντας χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες να επιληφθούν των προβλημάτων τους.
Υπουργέ Θοδωρή Λιβάνιε, είσαι η τελευταία ελπίδα -πολιτών, υπουργείων, δημόσιων φορέων- μήπως το ΑΣΕΠ ξεκολλήσει από το 1994 και ανταποκριθεί στις ανάγκες του 2024!