ΜΕΤΑ από 200 χρόνια το ελληνικό κράτος θα αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα για όλα τα ακίνητα, σπίτια, οικόπεδα, χωράφια, αλλά και τις δασικές περιοχές. Για να γνωρίζουν οι πολίτες πού μπορούν και πού δεν μπορούν να χτίζουν και οι επενδυτές πού μπορούν και πού όχι να επενδύσουν. Γιατί υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων και επενδυτών, που επί χρόνια παρέμεναν όμηροι ασαφών κανόνων.
ΒΕΒΑΙΑ, δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Ενα σύνηθες ζήτημα στη διαδικασία έκδοσης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου είναι πως η αποτύπωση του ακινήτου δεν συμβαδίζει με τα τετραγωνικά, που είναι δηλωμένα στο συμβόλαιο ιδιοκτησίας, στην εφορία και στο Κτηματολόγιο. Η ταλαιπωρία είναι τεράστια για χιλιάδες υποθέσεις αγοραπωλησίας, γονικές παροχές και δωρεές. Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα φέρνει μια ρύθμιση που το επιλύει. Η διαδικασία, όταν ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα μέσα στους επόμενους μήνες, θα είναι απλή και θα δώσει ανάσα στους εμπλεκόμενους.
Σκάκι για τρεις
ΥΠΑΡΧΟΥΝ, όμως, ακόμα πολλά γραφειοκρατικά ζητήματα. Για να γίνει οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου χρειάζονται δεκάδες έγγραφα από κρατικές υπηρεσίες και τους δήμους, που για να συγκεντρωθούν απαιτείται αρκετός χρόνος και πολύ τρέξιμο από τους ιδιοκτήτες. Το πρώτο βήμα έχει γίνει με τη δημιουργία του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου.
Η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, όμως, οφείλουν να εκσυγχρονίσουν περαιτέρω τη διαδικασία. Πρέπει να υπάρξει μια ολιστική μεταρρύθμιση, μέσα από την οποία να γίνουν όλα πολύ πιο απλά. Κατ’ αρχάς, να μειωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων εγγράφων και δικαιολογητικών. Και, το σημαντικότερο, όλα αυτά να μπορούν να αντλούνται από τους συμβολαιογράφους με τη συναίνεση των συμβαλλόμενων πολιτών μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του κράτους. Ετσι, οι πολίτες, οι επενδυτές και το κράτος θα γλιτώνουν χρόνο και χρήμα, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έχουν ανά πάσα στιγμή ακριβή εικόνα για όλα ακίνητα σε κάθε γωνιά της χώρας.