Ο σύγχρονος κόσμος βιώνει συνταρακτικές γεωπολιτικές μεταβολές και δυστυχώς για την Ευρωπαϊκή Ενωση το συστατικό στοιχείο της δημιουργίας της, που είναι η κοινή δράση, βρίσκεται εκτός προτεραιοτήτων. Είναι σαφές ότι εάν δεν αναληφθούν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπισθεί ο υβριδικός πόλεμος του Πούτιν που έχει ξεσπάσει με αιχμή την ενέργεια, τότε η αποσύνθεση της Ε.Ε. δεν θα είναι κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πιθανό ενδεχόμενο.
Κανείς, για παράδειγμα, δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η δυναμική των πραγμάτων σε όλη την Ευρώπη εάν το χειμώνα τα νοικοκυριά μείνουν χωρίς θέρμανση και οι οικονομίες βυθιστούν σε βαθιά ύφεση ελλείψει φυσικού αερίου. Το βέβαιο είναι ότι εάν δεν υπάρξει ενιαία πολιτική, τότε κάθε χώρα θα προσπαθήσει να σώσει τη δική της επικράτεια και όλοι θα βγουν χαμένοι.
Είναι η ώρα για την Ευρώπη να λειτουργήσει ως ένα σώμα αξιοποιώντας πλήρως την οικονομική της ισχύ. Ο Ντράγκι, που γνωρίζει καλά τους κανόνες της οικονομίας, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής τόνισε ότι η Ε.Ε. θα αποκτήσει πολλαπλάσια διαπραγματευτική ισχύ εάν λειτουργήσει ως ενιαίος αγοραστής ενέργειας, ωστόσο το Βερολίνο δεν έχει εγκαταλείψει την κοντόφθαλμη οπτική σε μείζονα ζητήματα.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Είναι παράδοξο το γεγονός ότι ενώ η Γερμανία θα αποτελέσει το μεγαλύτερο θύμα, εάν η Μόσχα διακόψει οριστικά τη ροή φυσικού αερίου, καθώς η οικονομία της αποτελεί το 25% του συνόλου της ευρωζώνης, εντούτοις η Καγκελαρία απορρίπτει προτάσεις για κοινή δράση και ανασύρει ξανά σχέδια δημοσιονομικής αυστηρότητας, όταν το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή του συνδυασμού της ακρίβειας με την ύφεση, είναι ήδη ορατό. Το Βερολίνο δεν δέχεται καν τη δημιουργία ενός μηχανισμού μετριασμού των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης μέσω της καθιέρωσης πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και κάθε μήνας που περνά ο λογαριασμός για όλες τις χώρες μεγαλώνει σε βάρος της ανάπτυξης.
Ηδη, η Κομισιόν αναμένεται ότι στις ενδιάμεσες καλοκαιρινές της προβλέψεις, που θα δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα, θα εκτιμά χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ και θα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει του χειμώνα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ενδιαφέρον οι επισημάνσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, σε συνέδριο στη Γαλλία, για τους «ανέμους του στασιμοπληθωρισμού» που πνέουν στην Ευρώπη. Ο κεντρικός τραπεζίτης κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν μέτρα πριν είναι αργά:
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε συλλογικά στην ευρωζώνη είναι να κάνουμε πολύ λίγες μεταρρυθμίσεις και με καθυστέρηση. Πρέπει να δράσουμε εγκαίρως και εκ των προτέρων (δηλαδή πριν ξεσπάσει μια νέα μεγάλη κρίση), με αποφασιστικές, ισορροπημένες και καλοσχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο της ευρωζώνης, στο πλαίσιο όσων ειπώθηκαν προηγουμένως. Οι αλλαγές αυτές θα κάνουν τις οικονομίες μας πιο ανθεκτικές, θα προσδώσουν μεγαλύτερη αποδοχή στο ευρώ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και θα θέσουν τα θεμέλια για βιώσιμη και διαρκή ευημερία όλων των πολιτών της ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας και δεν έχει άδικο.