Τηρουμένων των αναλογιών, αντίστοιχο καμάρι νιώθουμε και φέτος που η Αθήνα φιλοξενεί την «Ολυμπιάδα» του Διαστήματος: την κορωνίδα των παγκόσμιων συνεδρίων διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, υπό το συντονισμό της Εθνικής Επιτροπής Ερευνών του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και του νεοσύστατου Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Για επτά συνεδριακές ημέρες η εξερεύνηση του Διαστήματος θα διακτινιστεί στην Αττική Γη, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από τους μεγαλύτερους διαστημικούς οργανισμούς του κόσμου, με προεξάρχοντες τη NASA και την ESA (Ευρωπαϊκή Εταιρία Διαστήματος).
Το συνέδριο (δηλαδή η 44η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Διαστημικής Ερευνας) διοργανώνεται ανά διετία σε διαφορετική ήπειρο και η υποψηφιότητα της Αθήνας υπερψηφίστηκε μεταξύ ισχυρών ευρωπαϊκών υποψηφιοτήτων (Βαρσοβία, Λωζάννη, Πράγα) το 2018. Εχουν δίκιο λοιπόν οι διοργανωτές όταν τονίζουν όχι μόνο την επιστημονική βαρύτητα του συνεδρίου, αλλά και την ευκαιρία που προσφέρει στην ανάδειξη της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, και βέβαια στην ανάδειξη της ίδιας της Αθήνας.
Είναι αυτό που είπε ο διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Αστρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών, Μανώλης Γεωργούλης, όπως ακριβώς το είπε: «Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε χρόνια πριν, όταν η Ελλάδα άρχισε να εξέρχεται από μια υπαρξιακού μεγέθους κρίση. Τα οφέλη της διοργάνωσης για τη χώρα: Καταδεικνύουμε ότι μπορούμε να διοργανώσουμε συνάξεις τέτοιου βεληνεκούς, πολυπλοκότητας και θεματολογίας που ο μέσος πολίτης ενδεχομένως να θεωρεί απαγορευτικές για τις δυνατότητές μας. Αναδεικνύουμε τη σχετικά μικρή αλλά σημαντική εγχώρια κοινότητα επιστημόνων και τεχνολόγων του Διαστήματος. Καλούμε τη μεγάλη επιστημονική διασπορά της χώρας ανά τον κόσμο σε μια εντός συνόρων σύναξη και επαναγνωριμία με τη χώρα. Και βέβαια, δίνουμε μήνυμα ελπίδας στη νέα γενιά ότι όχι μόνο πρέπει, αλλά επιβάλλεται να ονειρεύεται και να τολμά με πείσμα, υπομονή και σκληρή δουλειά».