Ομως από την πρώτη εβδομάδα κιόλας της ανάληψης των καθηκόντων της έχει δημιουργήσει ανησυχία και αβεβαιότητα. Η υποτίμηση της στερλίνας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 51 ετών έναντι του δολαρίου, αυτές τις μέρες, και η αύξηση του κόστους δανεισμού ενισχύουν το κλίμα ανησυχίας στη χώρα. Η στερλίνα άρχισε να κατρακυλά όταν ο νέος υπουργός Οικονομικών, Κουάσι Κουάρτενγκ, ανακοίνωσε το μίνι προϋπολογισμό της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει μείωση φόρων ύψους 45 δισεκατομμυρίων στερλινών και ταυτόχρονα πακέτο μέτρων ύψους 210 δισεκατομμυρίων στερλινών, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που θα χρηματοδοτηθεί από κρατικό δανεισμό.
Η σύνθεση του Τασούλα
Ο βρετανικός Τύπος και η αντιπολίτευση αντιμετώπισαν επιφυλακτικά αυτές τις ανακοινώσεις, καθώς δεν πείθονται για την ευόδωση των μέτρων, ενώ στο εσωτερικό του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια. Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι ο Κουάρτενγκ έσπευσε να μειώσει τους φόρους, την ώρα που θα έπρεπε να ασχοληθεί με τη μείωση του πληθωρισμού που καλπάζει (10%). Από τις εξελίξεις του τελευταίου χρόνου με το μακρόσυρτο «σίριαλ» των κορονοπάρτι του Τζόνσον σε μια εποχή πολύ δύσκολη για τη Βρετανία, ο κόσμος έχει κουραστεί.
Οι συνέπειες βαρύνουν τους Τόρις κι αυτό φάνηκε στη πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας YouGov, που δίνει προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων στο Εργατικό Κόμμα στην πρόθεση ψήφου, καθώς η πλειονότητα των ερωτηθέντων -και των ψηφοφόρων των Τόρις- διαφωνεί με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 45% για τα υψηλότερα εισοδήματα. Η καθημερινότητα για πολλούς Βρετανούς είναι δύσκολη. Πολλοί αδιαφορούν για τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης και δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τις αναλύσεις των ειδικών. Αυτό που γνωρίζουν καλά, είναι η μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, η αμηχανία στο σούπερ μάρκετ όταν τα χρήματα δεν επαρκούν και η αναζήτηση δεύτερης και τρίτης δουλειάς για να τα βγάλουν πέρα. Σύμφωνα με έρευνες, πάνω από 5 εκατομμύρια εργαζόμενοι στη χώρα έχουν ήδη περισσότερες από μία δουλειές.