Συζήτηση που, παραδόξως, για πολλούς αρχίζει και τελειώνει στο αν προσφέρονταν στους μαθητές ποτά-«μπόμπες» και όχι αν προσφέρονταν αλκοόλ.
Λογικό όσο και ανήκουστο, αφού έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε αποδεκτή την παρανομία διάθεσης αλκοόλ σε ανήλικους και να μας νοιάζει μόνο αν αυτά τα ποτά είναι πειραγμένα.
Με λίγα λόγια για ακόμη μία φορά οι νόμοι στην Ελλάδα μένουν στα χαρτιά και η ατολμία στην εφαρμογή τους είναι το πρόβλημα που παραμένει άλυτο όσα χρόνια και αν περάσουν. Και σε αυτό έχει την αποκλειστική ευθύνη η πολιτεία!
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
Την ώρα που γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την πάταξη της βίας των ανηλίκων και θεσμοθετούνται νέα μέτρα όπως το να μην υπάρχουν κινητά στα σχολεία, προκαλεί έκπληξη και οργή το γεγονός ότι μένουμε απαθείς απέναντι σε καραμπινάτες παρανομίες.
Το κλαμπ στη Βουλιαγμένης και όλα τα άλλα κλαμπ, καφετέριες μεζεδοπωλεία, περίπτερα, κάβες και ότι άλλο δεν πρέπει να κλείσουν γιατί έδιναν ποτά «μπόμπες» σε ανήλικους, αλλά γιατί έδιναν ποτά!
Και επειδή για ακόμη μία φορά πέφτουμε από τα… σύννεφα, όλοι ξέρουν ότι στις περίφημες χοροεσπερίδες, τις εκδρομές ακόμη και μέσα σε κάποια σχολεία το ποτό ρέει άφθονο. Και όταν λέμε όλοι το εννοούμε! Από τους γονείς και τους δασκάλους, μέχρι αυτούς που τώρα με πύρινα άρθρα στηλιτεύουν την κατάσταση.
Η ατομική ευθύνη φυσικά και σε αυτή την περίπτωση παίζει σημαντικό ρόλο και ο γονιός είναι απαραίτητο να προφυλάξει το παιδί του έστω και δια της απαγόρευσης. Απαγόρευση που στην εποχή μας δυστυχώς τείνει να ποινικοποιηθεί, καθώς τα όρια που στην αρχή ξεχείλωσαν, στη συνέχεια εξαφανίστηκαν και το ΟΧΙ είναι άγνωστη λέξη.
Πέρα όμως από την ατομική ευθύνη το κράτος έχει την υποχρέωση να επιβλέπει την τήρηση των νόμων. Εχει αποδειχθεί ότι αυτό δεν είναι εύκολο πράγμα γιατί απαιτεί τόλμη, αλλά είναι απαραίτητο αν θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και να αποτρέψουμε τις τραγωδίες που είναι δίπλα μας!