ΒΕΒΑΙΑ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εξαϋλώνεται, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να παίξει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα ακροδεξιά μορφώματα κραυγάζουν και ο Αντώνης Σαμαράς κάνει παρεμβάσεις διαφοροποίησης από την κυβέρνηση, τότε είναι -έως ένα σημείο- λογικό να δημιουργείται σκηνικό πολιτικού καφενείου.
ΕΤΣΙ ο δημόσιος διάλογος έχει πάει σε άλλα ζητήματα από αυτά της καθημερινότητας. Θέματα όπως το πρόσωπο που θα προταθεί από τη Ν.Δ. για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η αλλαγή ή όχι του εκλογικού νόμου, το πώς θα αντιδράσουν στα παραπάνω οι διαφωνούντες της κεντροδεξιάς παράταξης, το πού θα καταλήξει η πολιτική επιθεώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και το πότε θα φτιάξει νέο κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας κεντρίζουν το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης.
ΤΗΝ ίδια ώρα, όμως, κορυφαίο πρόβλημα των πολιτών παραμένει η ακρίβεια σε προϊόντα, υπηρεσίες και ακίνητα. Καθώς, λοιπόν, είναι δεδομένο πως δεν πρόκειται να αλλάξει η ζωή των πολιτών ούτε από το ποιος ή ποια θα εκλεγεί στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, ούτε από τον εκλογικό νόμο, ούτε από το αν θα βγει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης ή ο Φάμελλος, ούτε από το αν θα συνεχίσει να διαφοροποιείται ο Αντώνης Σαμαράς -εκτός βέβαια αν αποφασίσει να επαναλάβει το 1993 και να ρίξει για δεύτερη φορά μια κυβέρνηση Μητσοτάκη- η κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει στην καθημερινότητα. Εκεί όπου βρίσκονται τα πραγματικά προβλήματα.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΚΑΙ να παρουσιάσει το όραμα για την Ελλάδα του 2030. Να δείξει με επιμονή το πώς θα είναι η χώρα το 2027 όταν θα στηθούν οι κάλπες, αλλά και το τι σκοπεύει να κάνει σε μια τρίτη κυβερνητική θητεία. Π.χ. ότι έχει μπει ένας στόχος ώστε η Ελλάδα, από προτελευταία στους μισθούς της Ευρώπης, να έχει ανέβει δυο, τρεις ή και παραπάνω θέσεις στην κατάταξη. Οτι οι φόροι και οι εισφορές θα συνεχίσουν να μειώνονται χρόνο με τον χρόνο. Οτι εκτός από την ψηφιοποίηση στο δημόσιο, θα γκρεμιστούν οι παθογένειες του κρατικού μηχανισμού. Οτι τα μεγάλα πρότζεκτ θα τρέχουν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και η κάθε Microsoft και Google δεν θα περιμένουν μια ολόκληρη τετραετία για να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους. Οτι το πιο σημαντικό είναι να συνεχιστεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και έργα όπως οι νέες φυλακές στον Ασπρόπυργο -εξαγγέλθηκαν το 2019-, που η κατασκευή τους προβλέπει και το κλείσιμο των Φυλακών Κορυδαλλού, δεν θα χρειαστούν μια δεκαετία για να ολοκληρωθούν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διάβασε σωστά το μήνυμα των ευρωεκλογών. Στη συνέχεια, το έστειλε στους υπουργούς: να τρέξουν όλα με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ώστε οι πολίτες να αντιληφθούν πώς, πότε και γιατί θα αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή τους. Για την ώρα, πάντως, φαίνεται πως δεν έχουν κατανοήσει όλα τα κυβερνητικά στελέχη το μήνυμα του πρωθυπουργού και αναλώνονται σε ανούσια πολιτικολογία. Οι κάλπες απέχουν 1.000 ημέρες. Μπορεί να φαντάζει μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολιτικό επίπεδο, αλλά για την κοινωνία είναι μικρό. Οι πολίτες απαιτούν λύσεις εδώ και τώρα, αλλά και όραμα για την επόμενη ημέρα.