ΚΙ ΑΥΤΟ την ώρα που δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν σπουδάσει οι ίδιοι ή τα παιδιά τους σε μη κρατικά ΑΕΙ έχοντας πληρώσει δίδακτρα ή είναι καθηγητές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά δεν θέλουν να δώσουν την ευκαιρία σε χιλιάδες Ελληνόπουλα που μεταναστεύουν σήμερα για σπουδές στην αλλοδαπή να μπορέσουν να φοιτήσουν σε ένα παράρτημα ξένου πανεπιστημίου στη χώρα τους. Δεν είναι η στάση αυτή βαθιά υποκριτική, αλλά και ως εκ τούτου αντικοινωνική;
Σκάκι για τρεις
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ξεκινά, βεβαίως, από τις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τον Ν. Ανδρουλάκη, που αποφάσισε να συναγωνιστεί σε υποκρισία τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας έτσι την περιβόητη κυβίστηση του Γ. Παπανδρέου του 2007 και αλλάζοντας γνώμη, παρότι η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων αποτελεί και προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που τότε ο Παπανδρέου είχε απέναντι τους βουλευτές του κόμματός του, ενώ τώρα ο Ανδρουλάκης συγκρούεται με στελέχη του, όπως ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος και η Ν. Γιαννακοπούλου, που εκδήλωσαν την πρόθεση να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Και το παράδοξο είναι επίσης ότι έρχεται σε διάσταση ακόμα και με τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στην πλειονότητά τους, σύμφωνα με τα εξαγόμενα των δημοσκοπήσεων, τάσσονται υπέρ των μη κρατικών ΑΕΙ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, και τον Στ. Κασσελάκη, που έχει αποφοιτήσει ο ίδιος από ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Αμερική έχοντας λάβει και υποτροφία, αλλά δεν θέλει να επιτρέψει στα παιδιά των Ελλήνων πολιτών να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν εδώ. Συμβαίνει δηλαδή αυτό που γινόταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την ιδιωτική εκπαίδευση, η οποία αντιμετωπιζόταν με εχθρότητα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, την ίδια ώρα που υπουργοί και βουλευτές, με πρώτο τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, έστελναν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.
ΟΜΩΣ, Η ΕΛΛΑΔΑ έχει ήδη μείνει πίσω από τις διεθνείς εκπαιδευτικές εξελίξεις, έχοντας την παγκόσμια πρωτοτυπία να είναι η μοναδική χώρα που απαγορεύει τη λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ. Κατά συνέπεια, όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν υπήρχε χρόνος για να περιμένουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος όταν έχει εξελιχθεί το Ενωσιακό Δίκαιο και επιτρέπει τη δημιουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ώστε να σταματήσει η φυγή των Ελληνόπουλων στο εξωτερικό. Μόνο που κι αυτό το ιερό «τοτέμ», το άρθρο 16, είναι χουντικό κατάλοιπο της δικτατορίας των συνταγματαρχών που εισήγαγαν την απαγόρευση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Αλλά αυτό διόλου ενοχλεί τους «προοδευτικούς»…