ΑΣ ΜΗ ΓΕΛΙΟΜΑΣΤΕ. Οι διαφορές μας με την Τουρκία είναι χαώδεις και δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι αυτές μπορούν από τη μία ημέρα στην άλλη να ξεπεραστούν – πολύ περισσότερο να επιλυθούν. Οι τουρκικές προκλήσεις θα συνεχιστούν και για αυτόν τον λόγο ορθώς η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια την αποτρεπτική της δύναμη, καθώς η αμυντική μας θωράκιση αποτελεί εχέγγυο για την ασφάλεια και τη διατήρηση της ειρήνης.
ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να διαπιστώσουμε και από τις πολεμικές συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και σε άλλα σημεία του πλανήτη, είναι καθοριστική η σημασία της στρατιωτικής ισχύος. Γι’ αυτό και η Ελλάδα, επιπλέον των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχει προωθήσει για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών, φρεγατών κ.λπ., αλλά και των συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας και αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής που έχει υπογράψει, σχεδιάζει τη δημιουργία αντιαεροπορικού αντι-drone θόλου τύπου Ισραήλ, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, ενώ προχωρά τις έρευνες και για την κατασκευή ελληνικών drones.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΟΠΩΣ ΕΥΣΤΟΧΑ επεσήμανε ο επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Φλώρος, σε πρόσφατη ομιλία του με θέμα «Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μπροστά στις προκλήσεις των καιρών», «δυστυχώς στο διεθνές σύστημα, από τότε που οι άνθρωποι συγκρότησαν κοινότητες, το σκληρό νόμισμα, πλην όμως άκρως απαραίτητο και το μόνο που σίγουρα διασφαλίζει την επιβίωση ήταν, είναι και θα παραμείνει σίγουρα στο προβλεπτό μέλλον, η ισχύς. Η ισχύς πάσης φύσεως, αλλά ειδικότερα η ένοπλη ισχύς, ως συνιστώσα της γενικότερης ισχύος που οφείλουν να συσσωρεύουν και να διατηρούν τα κράτη για να επιβιώνουν και να πορεύονται στον διεθνή στίβο, χωρίς αυτό, φυσικά, να σημαίνει ότι αγνοούνται άλλες πολύ σημαντικές και επίσης απαιτούμενες παράμετροι, όπως η διπλωματία, η οικονομία, η κοινωνική συνοχή, η Παιδεία, οι συμμαχίες, οι εταιρικές σχέσεις μεταξύ των κρατών κ.ο.κ.».
ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ αυτό, γίνεται αντιληπτό ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την Ελλάδα να ασκήσει τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα, γιατί και πολύ ισχυρή είναι, αλλά και έχει με το μέρος της το Διεθνές Δίκαιο.