Το βράδυ της Παρασκευής η Standard & Poor’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία επαναφέροντάς τη στην επενδυτική βαθμίδα ύστερα από 14 χρόνια περιπετειών. Χθες μία μεγάλη ιταλική τράπεζα αποφάσισε να επενδύσει στην Alpha Bank αγοράζοντας το 9% που κατέχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πρόκειται για γεγονότα που έχουν τεράστια σημασία όχι μόνο για τα κλειστά γραφεία των τραπεζιτών αλλά για την πραγματική οικονομία.
Η επιστροφή των ελληνικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα πιστοποιεί την πρόοδο της οικονομίας και δίνει σήμα στα διεθνή κεφάλαια να επενδύσουν στη χώρα μας δημιουργώντας εισοδήματα και θέσεις εργασίας. Σε πρώτη φάση αναμένονται επενδύσεις άνω των 10 δισεκατομμυρίων από ταμεία που επιλέγουν χώρες που έχουν υψηλή βαθμολόγηση από τους οίκους αξιολόγησης.
Οσοι αναρωτιούνται πώς μπορεί να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους οι αναβαθμίσεις των πιστοληπτικών οίκων ας σκεφτούν πόσο επιδεινώθηκε η οικονομική ζωή όταν οι υποβαθμίσεις έρχονταν σαν βροχή, ιδίως την περίοδο της καταστροφικής διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Η Ελλάδα αποτελεί πλέον έναν ισχυρό επενδυτικό προορισμό, προσελκύοντας κεφάλαια και όχι μόνο τουριστικούς επισκέπτες. Και αυτό μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει στην αγορά και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Παρά το γεγονός ότι η ακρίβεια παραμένει υψηλή, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στη χώρα φέρνουν εισοδήματα και περιορίζουν τις συνέπειες του πληθωρισμού.
Η ανεργία στους νέους έχει πέσει πάνω από 20 μονάδες τα τελευταία 4 χρόνια, συνολικά η αγορά εργασίας επιστρέφει σε επίπεδα προ Μνημονίων και η ανάπτυξη αναμένεται να τρέξει και το 2024 με ρυθμούς διπλάσιους από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Η συμφωνία της Alpha Bank με την ιταλική UniCredit δημιουργεί νέες συνθήκες ανταγωνισμού στην πιστωτική αγορά προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταθετών.
Ολα αυτά εξηγούν γιατί η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται ακόμα και από τους εκλογολόγους της Κουμουνδούρου ότι έλαβε 49,7% στις αυτοδιοικητικές εκλογές έναντι 12,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες, ύστερα από μία μακρά περίοδο αναταραχών στην οικονομία και άγριων περικοπών, δεν εγκαταλείπουν την κανονικότητα, ούτε ψάχνουν για νέα πειράματα από μαθητευόμενους μάγους που έχουν ξεχάσει τι έγραφαν πριν από 10 χρόνια. Τα γεγονότα του 2015 δεν ξεχνιούνται τόσο γρήγορα, όπως η αρθρογραφία του Κασσελάκη στον «Εθνικό Κήρυκα» που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των «συντρόφων».
Οι εξελίξεις στην οικονομία που δημιουργούν αισιοδοξία για καλύτερες ημέρες δεν αφήνουν περιθώρια για να πάρει κάποιος στα σοβαρά όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κουβέντες για τον εσωκομματικό εμφύλιο είναι καλές μόνο για το καφενείο, όμως τα θέματα της οικονομίας δεν είναι παιχνίδι για να παραδοθούν ξανά σε τυχοδιωκτικές συμπεριφορές.
«Ζητείται σοβαρότητα», όπως θα έλεγε και ο «σύντροφος» Κούλογλου, που παραιτήθηκε χθες από μέλος της ομάδας ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας την αυτοαναφορικότητα του Κασσελάκη, που έχει γίνει κύριο θέμα στα πρωινάδικα.