Το ερώτημα που προβάλλουν πολλοί διεθνείς αναλυτές είναι γιατί ο πρίγκιπας Σαλμάν, που έχει αναλάβει την εξουσία στο αραβικό βασίλειο, τινάζει στον αέρα μια συμμαχία που έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου από το 2001 και μετά, για να βοηθήσει το ρωσικό καθεστώς. Η Σαουδική Αραβία έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στα 13 κράτη-μέλη του διευρυμένου ΟΠΕΚ (ΟΠΕΚ + τη Ρωσία). Ο Οργανισμός αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η Ρωσία, όμως, παρήγαγε ήδη λιγότερο πετρέλαιο, γεγονός που της επιτρέπει τώρα μεγαλύτερη παραγωγή σε υψηλότερη τιμή.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Ο Μπάιντεν είχε κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και επισκέφθηκε το Ριάντ το περασμένο καλοκαίρι -παρά το γεγονός ότι χαρακτήριζε τη σαουδαραβική μοναρχία ως «κράτος-παρία»-, προκειμένου να πείσει την ηγεσία να αυξήσει την παραγωγή, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές των καυσίμων. Τότε, είχε δημιουργηθεί γκρίνια στην Ουάσιγκτον, καθώς ορισμένοι είπαν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ξέχασε τις υποσχέσεις του για μερικά βαρέλια πετρελαίου. Κορυφαίοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο -όπως ο γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Μπομπ Μενέντεζ, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ- ζητούν τώρα την «τιμωρία» του Ριάντ με κινήσεις που θα είχαν υλικές επιπτώσεις στην οικονομία του βασιλείου.
Η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της φαίνεται λοιπόν ότι έκαναν στροφή πολιτικής είτε λόγω του οικονομικού συμφέροντος για υψηλές τιμές πετρελαίου είτε γιατί αποβλέπουν σε μελλοντική αμερικανική υποστήριξη εκτιμώντας πως σύντομα θα βρεθεί υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο το Κογκρέσο – ή ακόμη και αναμένοντας την «επιστροφή» του Τραμπ.