Από το τελευταίο «φτωχό Πάσχα» περάσαμε στο τελευταίο «φτωχό καλοκαίρι». Η αυγουστιάτικη παρέα βλέποντας την τεράστια φετινή έξοδο και την πληρότητα σε όλους τους προορισμούς να αγγίζει το 100% θυμήθηκε τη δήλωση του αγανακτισμένου Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Απρίλιο όταν δεσμευόταν ότι οι Ελληνες θα περάσουν το τελευταίο φτωχό Πάσχα, επειδή στις εκλογές θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ και θα καταργούσε τη φτώχεια.
Οπως το Πάσχα, έτσι και η θερινή σεζόν εξελίσσεται με αριθμούς-ρεκόρ σε ό,τι αφορά πληρότητες και εισπράξεις. Οι εκτός τόπου και χρόνου εκτιμήσεις του Τσίπρα καταδικάσθηκαν στις κάλπες γι’ αυτό άλλωστε ο ίδιος εδώ και ένα μήνα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες εξερευνώντας τις Δυτικές ακτές.
Ο τουρισμός πηγαίνει εξαιρετικά, όμως αυτό δεν αποτυπώνεται πλήρως στα δημόσια έσοδα. Η φοροδιαφυγή παραμένει κανόνας σε εστίαση και διασκέδαση, η έκδοση αποδείξεων σπανίζει, το μαύρο χρήμα όπως επίσης και η αδήλωτη εργασία νοθεύουν τον ανταγωνισμό και επιβαρύνουν εν τέλει τους συνεπείς επαγγελματίες.
Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η πολιτική του διαδρομή δείχνει ότι είναι «επίμονος» όταν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις. Το ίδιο έπραξε με την πώληση της Ολυμπιακής και την εξουδετέρωση του «βουνού» των εκκρεμών κύριων συντάξεων στον ΕΦΚΑ.
Τώρα όμως το ζήτημα είναι πιο σύνθετο. Πρέπει οι επαγγελματίες να πιεστούν να εκδίδουν αποδείξεις και οι πολίτες να πειστούν ότι οφείλουν να τις ζητούν. Το πρώτο σκέλος είναι το πιο δύσκολο, καθώς διαρκώς οι επιτήδειοι εφευρίσκουν πατέντες για να μην εκδίδουν αποδείξεις. Γίνονται οι πληρωμές με κάρτες αλλά οι συναλλαγές δεν συνοδεύονται από τις απαραίτητες φορολογικές αποδείξεις, ταμειακές μηχανές δεν είναι συνδεδεμένες με αληθινά ΑΦΜ, τα δελτία παραγγελίας «υποκαθιστούν» τα νόμιμα παραστατικά.
Οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μία ρουτίνα παρανομιών, κάτι πρέπει να αλλάξει και μάλιστα άμεσα. Πριν από λίγα χρόνια είχε νομοθετηθεί η δυνατότητα στους πελάτες των καταστημάτων να μην πληρώνουν εάν δεν έχουν πάρει απόδειξη. Το μέτρο αρχικά είχε αποτελέσματα, καθώς αρκετοί επαγγελματίες είχαν «τρομάξει», όμως σταδιακά ατόνησε, ενώ και οι πινακίδες που έπρεπε να βρίσκονται υποχρεωτικά σε περίοπτη θέση στα καταστήματα τελικώς πετάχτηκαν στα αζήτητα. Θα μπορούσε να επανέλθει ώστε να υπάρξει ένας βαθμός συμμόρφωσης και να μην αισθάνονται όλοι οι μαγαζάτορες πως μπορούν να μένουν στο απυρόβλητο, όταν δεν πραγματοποιούν νόμιμες συναλλαγές.
Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis πρέπει να επισπευσθεί, όπως επίσης και η πιθανή επαναφορά «αντικειμενικών κριτηρίων» για ορισμένους κλάδους, όπου η φοροδιαφυγή είναι καθεστώς, όπως σε τεχνίτες κ.λπ.
Το βέβαιο είναι πως πρέπει άμεσα να αλλάξει η κατάσταση. Μισθωτοί και επιχειρηματίες που ανταποκρίνονται με συνέπεια στις φορολογικές τους υποχρεώσεις τελικώς πληρώνουν το μάρμαρο της φοροδιαφυγής των υπολοίπων, που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα ως «χαμηλοεισοδηματίες».
Η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να συνοδεύεται και από φορολογική δικαιοσύνη. Τα χρήματα που χάνονται από τη φοροδιαφυγή είναι αρκετά για να χρηματοδοτήσουν την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ή την αναμόρφωση του ΕΣΥ.
Ο κ. Χατζηδάκης έχει μία δύσκολη αποστολή, όμως δεν υπάρχει πλέον άλλη επιλογή. Ή η νομιμότητα θα επιβληθεί των φορολογικών παρανομιών ή αλλιώς θα επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας στην αγορά.