Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εξαγωγείς, ενόψει του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ του διαλόγου και της συναίνεσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να υπάρξει απαραίτητη θωράκιση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας.
«Δυστυχώς βρισκόμαστε προ ενός εμπορικού πολέμου που δεν μπορούμε ακόμα να υπολογίσουμε τις επιπτώσεις», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
Σημείωσε ότι «για να θωρακιστούν τα ελληνικά συμφέροντα πρέπει να υπάρχει μία υγιής οικονομία και υγιής οικονομία δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς ισχυρό ανταγωνισμό, χωρίς ισχυρή εξαγωγική δύναμη, αλλά με ελλείμματα και με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εισαγωγών, που δείχνουν ότι, δυστυχώς, έχουμε κάνει βήματα αλλά όχι όσα πρέπει για να είμαστε μία ανθεκτική οικονομία μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και τις προκλήσεις που υπάρχουν».
«Δεν είμαστε προετοιμασμένοι, ενώ γνωρίζαμε από το 2008, από την πρώτη τετραετία του Τραμπ, τι μπορούσε να συμβεί εάν είχαμε εκ νέου μία τετραετία», είπε και συνέχισε: «Άρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας έπρεπε βάσει της τότε εμπειρίας να είναι προετοιμασμένες και σήμερα βλέπουμε ένα χαλασμένο τηλέφωνο μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, που ουσιαστικά είναι και σε διάσταση με αυτά που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Προσέθεσε δε ότι «η απάντηση δεν μπορεί να είναι με χαρακτήρα διαφύλαξης μόνο των ισχυρών βιομηχανικών παραγωγικών δυνάμεων της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Διότι αυτό βλέπουμε σήμερα να επιβάλλεται ή να υιοθετείται, το οποίο για μένα είναι λάθος. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή. Διότι σε άλλη περίπτωση θα έχουμε μία πολυφωνία από την πλευρά της ΕΕ την οποία θα εκμεταλλευτούν οι ΗΠΑ εις βάρος τελικά των χωρών. Γι’ αυτό και εμείς έχουμε προτεραιότητα το διάλογο, τη συναίνεση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μπορέσουμε να αντισταθούμε σε αυτή τη πρωτοφανή κατάσταση, που σίγουρα θα βλάψει το διεθνές εμπόριο, σίγουρα θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σίγουρα δεν είμαστε προετοιμασμένοι».
«Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο μεγάλος πολιτικός χορηγός της Ζωής Κωνσταντοπούλου» υποστήριξε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας νωρίτερα στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επένδυσε πολιτικά στην τραγωδία των Τεμπών, μιλώντας με όρους και φρασεολογία όμοια με εκείνη της κ. Κωνσταντοπούλου, υιοθετώντας θεωρίες συνωμοσίας και προσχωρώντας στον λαϊκισμό της. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι ο κόσμος που πείθεται, να πηγαίνει στο αυθεντικό: γι’ αυτό τόσο μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ φαίνεται δημοσκοπικά να μετακινείται στην Πλεύση Ελευθερίας» -είπε.
Σχετικά με την άποψη ότι η κ. Κωνσταντοπούλου ανεβαίνει δημοσκοπικά επειδή δεν έχει κυβερνήσει ποτέ, o κ. Τσιόδρας υπενθύμισε ότι «υπήρξε πρόεδρος της Βουλής, όταν η χώρα πήγαινε κατευθείαν στα βράχια» και χειροκροτούσε από το «πρώτο τραπέζι πίστα, όταν ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη μας οδηγούσαν στον γκρεμό».
Επέμεινε στη διαπίστωση ότι σήμερα κανείς δεν ξέρει τις απόψεις της για την οικονομία ή για την εξωτερική πολιτική: «ξέρουμε μόνον τη ρητορεία της, που εκμεταλλεύεται την τραγωδία των Τεμπών και απευθύνεται σε εκείνους που αποζητούν τυφλά να τιμωρήσουν, χωρίς να νοιάζονται ποια είναι η εναλλακτική λύση για τη χώρα». Και τόνισε: «η αλήθεια και οι απαντήσεις που ζητούμε όλοι για τα Τέμπη, με πρώτους τους συγγενείς των θυμάτων, είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της Δικαισύνης -και της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα πράξει το καθήκον της.»
Ο κ. Τσιόδρας μίλησε και για τον παγκόσμιο εμπορικό Πόλεμο ο οποίος επαπειλείται, με την επιβολή δασμών από τον Πρόεδρο Τραμπ, τονίζοντας ότι από μια τέτοια εξέλιξη θα βγουν όλοι χαμένοι. Σημείωσε ιδιαίτερα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος υποδέχθηκε θετικά τη θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για διαπραγμάτευση που μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα «win win». Είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια αγορά 450 εκατομμυρίων καταναλωτών, με υψηλή αγοραστική δύναμη, «και αυτό είναι πολύ μεγάλο όπλο στις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον».
Και υπογράμμισε ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια, για να διαμορφωθεί κοινή ευρωπαϊκή στάση, ώστε να είναι ισχυρή η θέση μας τραπέζι αυτών των συζητήσεων. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, είπε ότι οι εμπορικές μας συναλλαγές με τις ΗΠΑ είναι μόνον 2 δις ευρώ, ότι ένα σημαντικό τους μέρος αφορά προϊόντα (όπως η φέτα και οι βρώσιμες ελιές) που είχαν εξαιρεθεί από τον προηγούμενο κύκλο δασμών και πιθανότατα το ίδιο θα συμβεί και τώρα και ότι «ο κίνδυνος είναι κάποιο δευτερογενές πλήγμα, από τις επιπτώσεις στην όλη ευρωπαϊκή αγορά».