ΟΤΑΝ αρχίζει το πολύ μπλα μπλα, τότε αρχίζουν και τα προβλήματα. Γιατί, όταν κάποιος βρίσκεται καθημερινά σε τηλεοπτικά πάνελ και ραδιόφωνα και κάνει διαρκώς αναρτήσεις στα social media, είναι βέβαιο όχι μόνο ότι χάνεται η ουσία, αλλά και ότι θα υποπέσει και σε γκάφες.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και η επικοινωνία αποτελεί βασικό συστατικό της πολιτικής. Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες του κόσμου. Δεν μπορεί όμως η επικοινωνία να είναι πάνω από την πραγματική πολιτική.
ΠΡΙΝ από λίγες εβδομάδες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει στο Υπουργικό Συμβούλιο πως «οι υπουργοί πρέπει να βουτάνε τη γλώσσα στο μυαλό τους πριν μιλήσουν». Φαίνεται πως κάποια κυβερνητικά στελέχη είτε δεν πήραν το μήνυμα είτε, κι αν το έλαβαν, συνεχίζουν να το αγνοούν.
Η δήλωση του Αδωνη Γεωργιάδη για την τραγωδία των Τεμπών ήταν άστοχη. Μπορεί να ήθελε να πει κάτι άλλο, αλλά σημασία έχει αυτό που ακούστηκε. Και αυτό ήταν λάθος.
Μένει ώσπου να φύγει…
ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις ταλαιπωρούνται από γκάφες και άστοχες δηλώσεις υπουργών και στελεχών. Είναι πολύ κουραστικό και εξοργιστικό για την κοινωνία να ακούει πράγματα που τη βγάζουν από τα ρούχα της.
ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει μέτρο. Η κομματική αντιπαράθεση, εννοείται, βρίσκεται και αυτή μέσα στα «καθήκοντα» των στελεχών όλων των κομμάτων. Οφείλουν, όμως, ειδικά οι υπουργοί να είναι διπλότριπλα προσεκτικοί όταν ετοιμάζονται να αρθρώσουν κουβέντα.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ μετριοπάθεια όταν οι πολιτικοί σχολιάζουν θέματα τα οποία έχουν ισχυρό αποτύπωμα στην κοινωνία. Τον Σεπτέμβριο ήταν ο Βαρβιτσιώτης, τώρα ο Αδωνις, αύριο θα είναι κάποιος άλλος. Δεν γίνεται να εκθέτουν την κυβέρνηση. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλα τα κυβερνητικά στελέχη.
ΑΚΟΜΑ κι αν πουν την «ατάκα της χρονιάς», δεν πρόκειται να τους αποθεώσει η κοινωνία. Συνήθως, βέβαια, κινδυνεύουν -παίζοντας στα όρια- να κάνουν την «γκάφα της χρονιάς». Η κοινωνία θα τους επιβραβεύσει όταν δει ότι κάθε μέρα είναι καλύτερη από την προηγούμενη και η χώρα κάνει βήματα προς τα εμπρός χάρη στη δουλειά που ρίχνουν.