Μια στιγμή όμως… Αυτό δεν υποτίθεται ότι έγινε πριν από δέκα μήνες; Ηταν 22 Νοεμβρίου 2022 όταν ο ΟΗΕ κήρυξε την «Ημέρα των 8 Δισεκατομμυρίων». Ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο δεν έχει και τόση σημασία.
Ετσι κι αλλιώς, όλες οι αθροίσεις γίνονται κατ’ εκτίμηση, αφού είναι αδύνατον να μετρήσουμε έναν έναν τους κατοίκους της Γης. Από τη στιγμή που πληθυσμιακοί γίγαντες όπως η Ινδία και η Νιγηρία έχουν να κάνουν επίσημη απογραφή πάνω από μία δεκαετία, τι νόημα έχει να το διυλίζουμε;
Βάσει της αμερικανικής έκθεσης, αυτήν τη στιγμή ο μέσος γήινος είναι 32 χρόνων, αλλά το 2060 θα είναι 39. Αυξανόμαστε, λοιπόν, και γερνάμε επειδή στις ανεπτυγμένες χώρες ανεβαίνει ο μέσος όρος ζωής και στην Αφρική μειώνεται σημαντικά η βρεφική θνησιμότητα.
Μία απορία στα χείλη όλων είναι πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο ανθρώπινος πληθυσμός, που πιέζει ασφυκτικά τα οικοσυστήματα.
Μένει ώσπου να φύγει…
Η απάντηση είναι ότι για λίγες ακόμη δεκαετίες η τάση θα συνεχιστεί αλλά με μικρότερους ρυθμούς. Το όριο διατήρησης του πληθυσμού σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο είναι 2,1 παιδιά ανά ζευγάρι, προκειμένου να αντικαταστήσουν τουλάχιστον τους γονείς τους. Τα ¾ περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες γύρω από αυτό το όριο ή λίγο πιο κάτω.
Η Ελλάδα, δυστυχώς, βρίσκεται στο 15% των χωρών με χαμηλή πληθυσμιακή αναπλήρωση, όπως οι Ισπανία, Σουηδία, Βραζιλία, Μεξικό, ΗΠΑ, αλλά και… Κίνα, Ιαπωνία, Ν. Κορέα. Ο αστάθμητος παράγων «μετανάστευση» προς το παρόν δεν μπαίνει στις δημογραφικές εξισώσεις. Ας έχουμε όμως υπόψη ότι η Αφρική -που βρίσκεται απέναντί μας- εξελίσσεται σε δημογραφικό γίγαντα του μέλλοντος με 3,4 ή και 5 παιδιά κατά μέσο όρο (!) στις οικογένειες των περισσότερων κρατών της. Αν δεν καλυτερέψει η ζωή τους, πώς να μην περάσουν το «αυλάκι»;