Ο Στέφανος Κασσελάκης παράγει περισσότερη επικοινωνία από αυτή που μπορεί να «καταναλώσει» ή μάλλον να ανεχθεί ο μέσος πολίτης. Χθες, από την Καβάλα, υποστήριξε ότι ο Μητσοτάκης είναι ο «πρωθυπουργός της κωλοτούμπας». Κάποιος θα πρέπει να τον συμβουλεύσει ότι καλό είναι να μη χρησιμοποιεί αυτό τον όρο, που είναι κατοχυρωμένος, και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο, από τον προκάτοχό του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πολίτες δεν ασχολούνται με τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του Κασσελάκη, ο οποίος επιχειρεί να συντηρήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης με δηλώσεις που καταδεικνύουν είτε άγνοια, όπως συνέβη όταν παρερμήνευσε την έκφραση του πρωθυπουργού για το κάρο και το άλογο, είτε πολιτική ρηχότητα, όπως με τον ισχυρισμό του διευθυντή του Γραφείου του ότι ο Μητσοτάκης τού είχε προτείνει το 2019 το υπουργείο Ναυτιλίας.
Αυτός ο αχός δημοσιότητας δεν μπορεί να υπερκαλύψει τα βασικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δημοσκοπικά έχει κατρακυλήσει στην τρίτη θέση και τα ποιοτικά στοιχεία για τον αρχηγό του διαρκώς επιδεινώνονται.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι ως ορόσημο για την τύχη του Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος τίθεται η κάλπη των ευρωεκλογών. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράψει χαμηλά ποσοστά, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Ηδη δημοσιεύματα εμφανίζουν τον Τσίπρα να μελετά τη δημιουργία νέου κόμματος στο χώρο της Κεντροαριστεράς, σχέδιο το οποίο θα εξαρτηθεί από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ταυτόχρονα, τρία στελέχη, προερχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ (Κώστας Ζαχαριάδης), τη ΔΗΜΑΡ (Θανάσης Θεοχαρόπουλος) και το ΠΑΣΟΚ (Γιάννης Ραγκούσης), εισηγήθηκαν την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και την προσχώρησή του σε εκείνη των Ευρωσοσιαλιστών, όπου το κόμμα μετέχει ως παρατηρητής.
Πρόκειται για μία κίνηση που αποβλέπει στη «συνένωση» των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, για αυτό και αμέσως απορρίφθηκε τόσο από το ΠΑΣΟΚ, που από τη δεύτερη δημοσκοπική θέση δεν θέλει συνεννοήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την Κουμουνδούρου, καθώς τέτοιου είδους διεργασίες περνούν από αλλαγές στις ηγεσίες.
Ολα αυτά δείχνουν ότι ο Κασσελάκης θα έχει μία περίοδο χάριτος μέχρι τον Ιούνιο. Εάν αποτύχει στις ευρωεκλογές -ο ίδιος σε ένα ακόμα κρεσέντο υπερβολής έχει θέσει ως στόχο να κερδίσει τον Μητσοτάκη-, τότε δεν θα μπορέσει εύκολα να κρατηθεί στην καρέκλα του. Οχι πως είναι λύση η επιστροφή Τσίπρα, επί των ημερών του ο ΣΥΡΙΖΑ προσγειώθηκε στο 17%, όμως και πάλι το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με ευφυολογήματα ούτε με συνάξεις ηττημένων.
Επιτέλους δράση για το βρεφικό γάλα
Στις αρχές της χρονιάς αφιερώσαμε τη στήλη μας στο θέμα των τιμών του βρεφικού γάλακτος, επισημαίνοντας ότι η μείωσή τους στα επίπεδα του μέσου ευρωπαϊκού όρου θα αποτελέσει μια σημαντική μεταρρύθμιση. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει ένα ορμητικό κύμα αλλαγών, που μπορεί να δυσαρεστήσουν λίγους, αλλά θα ευνοήσουν τους πολλούς. Η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, για μείωση των τιμών στο βρεφικό γάλα, αλλά και διερεύνηση των 4-5 πολυεθνικών που έχουν τα μεγαλύτερα μερίδια, είναι απολύτως θετική και πρέπει να αποτελέσει τον οδηγό για πλήρη χαρτογράφηση της αγοράς, τουλάχιστον σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Το ζητούμενο είναι να αντιληφθούν όλες οι επιχειρήσεις και κυρίως οι πολυεθνικές, που πωλούν τα ίδια προϊόντα σε τιμές έως και υπερδιπλάσιες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ότι δεν μπορούν να αισχροκερδούν. Η Πολιτεία οφείλει να γνωρίζει εξαρχής το πώς διαμορφώνονται οι τιμές και να προλαβαίνει καταστάσεις που λειτουργούν σε βάρος των καταναλωτών.