Η Goldman Sachs εκτιμά ότι αυτό μπορεί να γίνει στις 21 Απριλίου, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι, εάν δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές, που πάντα ανεβάζουν το πολιτικό ρίσκο, ήδη θα είχε ανακοινωθεί η αναβάθμιση.
Η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι μία αφηρημένη έννοια για τα κλειστά γραφεία των οικονομολόγων, αλλά έχει πρακτικό αντίκρισμα στη ζωή μας. Σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις, έλευση επενδυτικών κεφαλαίων υψηλής ποιότητας, περισσότερες δουλειές και νέα εισοδήματα. Κανονικότητα και πρόοδο δηλαδή, όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο, όταν η χώρα βρίσκεται στην αρχή μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.
Τα πράγματα μάλιστα περιπλέκονται όταν ακούγονται θεωρίες οικονομικής τρέλας από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δηλώνει ότι θα ηγηθεί μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης». Ο Γιάννης Δραγασάκης εισηγείται την αύξηση των φόρων στα μερίσματα των επιχειρήσεων και των γονικών παροχών. Αυτή ήταν μόνο η αρχή μιας σειράς θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία. Η βουλευτής του κόμματος Θεοδώρα Τζάκρη βρήκε τη λύση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Κέρδος 5% στα διυλιστήρια, τις εταιρίες ενέργειας, τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει επίσης για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, και βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, θα ακολουθήσουν και άλλα χαράτσια, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο που να λειτουργεί ως κίνητρο για νέες δουλειές.
Ο λογαριασμός από τις εξαγγελίες του κόμματος είναι ήδη πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ, και τα μηνύματα που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι ένα κόμμα το οποίο διεκδικεί την εξουσία θα επανακρατικοποιήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας και την ισχυρότερη επιχείρηση ενέργειας απωθεί κάθε σκέψη για τοποθετήσεις κεφαλαίων.
Οσοι πιστεύουν ότι αυτά είναι απλώς «λόγια του αέρα» προς τέρψιν του αριστερού ακροατηρίου ,θυμίζουμε ότι η «προοδευτική σύγκλιση» περνά μέσα από τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Βαρουφάκη, που μιλάει για χρεοδουλοπαροικία και πιστεύει ότι το σημερινό τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης πρέπει να διαλυθεί. Εάν ανοίξει τα χαρτιά του και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, τότε θα έχουμε κυριολεκτικώς πάρτι για την ελληνική οικονομία.
Ο,τι πρέπει δηλαδή όχι μόνο για να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, αλλά για να προσελκύσουμε πάλι το ενδιαφέρον όλων των αγορών. Οχι για καλό σκοπό, αλλά, όπως λένε οι διαφημιστές, και η κακή δημοσιότητα δεν παύει να είναι δημοσιότητα.
Επειδή όμως η κατάσταση είναι σοβαρή και αρκετά πληρώσαμε τα πειράματα με «προοδευτικό» τάχα πρόσημο, οι κάλπες της 21ης Μαΐου θα κρίνουν πολλά και για την πορεία της οικονομίας.
Εάν η χώρα μπει σε τροχιά αστάθειας, ο λογαριασμός θα είναι υψηλός, ακόμα και οι κουβέντες της Τζάκρη για την Εθνική Τράπεζα τιμολογούνται από τις αγορές και αξιολογούνται από τους επενδυτές, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι δεν θα θέλουν να ρισκάρουν τα λεφτά τους για να διαπιστώσουν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εννοεί αυτά που λέει ή το κάνει για να μαζέψει ψήφους. Υπάρχουν και καζίνο για να τζογάρουν τα χρήματά τους.