Εκατοντάδες (ή μήπως χιλιάδες;) άνθρωποι δεν έχασαν τις ζωές τους, ακριβώς επειδή εκκενώθηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι περιοχές, οι οποίες στη συνέχεια κάηκαν.
Κανονικά κάποιος που λέει ή γράφει για «διεθνή διασυρμό» της χώρας, ακούγοντας τις ευχαριστίες των χιλιάδων Βρετανών τουριστών -που έζησαν το δράμα- και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και φροντίδα, θα έπρεπε τουλάχιστον να ντρέπονται. Δεν μιλώ για τους αχρείους που χλεύαζαν τους τουρίστες, γιατί ήρθαν διακοπές στην Ελλάδα και «καλά να πάθουν». Για τα υπολείμματα και τα σκιρτήματα ενός ξεχαρβαλωμένου και άτακτου προπαγανδιστικού μηχανισμού ο λόγος. Ο οποίος έχει διακριθεί σε δύο τομείς: Στα fake news και στη δυσφήμηση της χώρας στο εξωτερικό.
Οταν η βρετανική «Telegraph» έγραψε για την εκκένωση των πυρόπληκτων περιοχών στη Ρόδο, κάνοντας σύγκριση με τη Δουνκέρκη (ίσως το πιο εμβληματικό γεγονός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), το βρήκα υπερβολικό και δυσανάλογο. Καταλαβαίνω όμως τι εισέπραξε η εφημερίδα από τους συμπολίτες της κι έβαλε αυτόν το τίτλο στο ρεπορτάζ της. Κατάλαβε το μέγεθος και τη δυσκολία του εγχειρήματος να απομακρυνθούν με ασφάλεια 19.000 πανικόβλητοι άνθρωποι, οι οποίοι ήρθαν για διακοπές και είδαν τον πύρινο χάρο με τα μάτια τους. Οι Βρετανοί κατάλαβαν αυτό που αδυνατούν ή αρνούνται να καταλάβουν οι εγχώριοι ενοχικοί ρεβανσιστές.
Για «διεθνή διασυρμό» της χώρας μίλησαν κι έγραψαν μόνο εγχώρια ΜΜΕ και δημοσιογράφοι στρατευμένοι σε ένα άλλοτε κόμμα εξουσίας, το οποίο πλέον παραπαίει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Το αμφίσημο «εκκενώστε, εκκενώστε, εκκενώστε», δεν το έγραψε κάποια βρετανική, γαλλική ή ισπανική εφημερίδα. Οπως καμία τέτοια εφημερίδα δεν έγραψε ότι «τα όμορφα επιτελικά κράτη όμορφα καίγονται». Ελληνες «ερευνητές» και «ευαίσθητοι δημοσιολογούντες» τα έγραψαν. Ελληνες δημοσιογράφοι (παρασυρμένοι από το αντιπολιτευτικό τους μένος;) αμφισβήτησαν την ορθότητα της αρχής «πρώτα η ανθρώπινη ζωή».
Οι έχοντες στοιχειώδη επαφή με την κοινή λογική, αντιλαμβάνονται -και στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή- ότι μια τέτοια γιγαντιαία και πολύ σύνθετη προσπάθεια ασφαλούς μεταφοράς τόσων πολλών ανθρώπων, σε τόσο αντίξοες συνθήκες, μόνο ένα σοβαρό και οργανωμένο κράτος (κυβέρνηση, Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ., στρατιώτες, Λιμενικό, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ, Πολιτική Προστασία) μπορούσε να την φέρει εις πέρας. Με τη συνδρομή των εθελοντών και των κατοίκων της Ρόδου, οι οποίοι θύμισαν για μια ακόμα φορά, γιατί η λέξη «φιλότιμο» δεν μπορεί να μεταφραστεί σε άλλη γλώσσα.
Αυτή είναι η μια πλευρά. Η πιο φωτεινή. Γιατί υπάρχει και η άλλη. Η πιο σκοτεινή. Ασφαλώς με τόσο μεγάλη καταστροφή δεν πήγαν όλα ρολόι. Υπήρξαν καθυστερήσεις, κενά, αβελτηρία και ίσως λάθος εκτιμήσεις στην αρχή κάποιων από των πάρα πολλών πυρκαγιών. Ολοι οι ΟΤΑ δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους για την αντιπυρική περίοδο. Και παρ’ ότι η χώρα είχε περισσότερα εναέρια μέσα κατάσβεσης από ποτέ και παρ’ ότι υπήρξε και διεθνής ενίσχυση με πυροσβεστικά αεροπλάνα, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να ικανοποιεί κανέναν και πρώτα απ’ όλους την κυβέρνηση.
Το αισιόδοξο είναι ότι από τη φετινή πύρινη καταστροφή βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα για την αλλαγή του «δόγματος» της αντιπυρικής πολιτικής. Οι συνθήκες άλλαξαν, δεν μπορεί να μην αλλάξει και η αντιμετώπισή τους. Το βάρος πρέπει να μετατοπιστεί πρωτίστως στην πρόληψη και στις πρώτες έγκαιρες και κρίσιμες ρίψεις, πριν γιγαντώσει η φωτιά. Αυτό σημαίνει άλλη δασική πολιτική. Φύλαξη των δασών. Αυστηρή και διαρκή εναέρια επιτήρηση, ώστε να εντοπιστούν γρήγορα οι εστίες και ετοιμότητα, ώστε να πληγούν άμεσα. Χρειάζεται οι ΟΤΑ να ενισχυθούν (όχι μόνο οικονομικά) και μαζί με το κράτος να επικαιροποιήσουν τα σχέδια δασοπροστασίας. Και τα χρήματα που παίρνουν για την αντιπυρική προστασία, να τα κάνουν έργα και όχι ρουσφετολογικές προσλήψεις ή προεκλογικές παιδικές χαρές.
Η κοινωνία έχει κάνει την επιλογή της. Να προχωρήσει μπροστά με σύμμαχο την κοινή λογική, τη μεθοδικότητα, τη δουλειά και τη γνώση. Οσοι συνεχίζουν να μπερδεύουν τα Rafale με τα Canadair και την υπευθυνότητα με τον ρεβανσισμό, οδεύουν ολοταχώς στα αζήτητα της Ιστορίας.
ΑΙΧΜΗ
ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΤΟΥΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Περίεργα πράγματα έγιναν χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νόμου για το ανεμπόδιστο δικαίωμα των ομογενών να ψηφίζουν στις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην άτοπη θέση, οι απόδημοι να ψηφίζουν μόνο για να εκλέγουν βουλευτές Επικρατείας, αλλά να μην ψηφίζουν για τον… πρωθυπουργό της χώρας. Κι αυτό για να μην «αλλοιώνεται» το εκλογικό σώμα. Εντυπωσιακά αντιδημοκρατική αντίληψη, κρυμμένη πίσω από το πρόσχημα του συνταγματικού δικαιώματος του «εκλέγειν» και του «εκλέγεσθαι». Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνεπής στην προσπάθειά του να αποτρέψει τη συμμετοχή των απόδημων στις εκλογές.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όλως περιέργως και αιφνιδιαστικά «άγγιξε» δύο «πατριωτικά» κόμματα. Ο Κ. Βελόπουλος κάνοντας στροφή… 360 μοιρών, άλλαξε εντελώς τη θέση του, μη ψηφίζοντας αυτό ακριβώς που ψήφισε το 2019. Δεν αρκέστηκε όμως σε αυτήν την κυβίστηση. Υιοθέτησε ουσιαστικά πλήρως το πολιτικό σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είχε κατακεραυνώσει πριν από 4 χρόνια. Από κοντά και οι άλλοι «πατριώτες» οι Σπαρτιάτες. Ενώ στην αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή είχε ταχθεί υπερ του νομοσχεδίου, στη Βουλή εμφανίστηκε με επιφυλάξεις, κλίνοντας προς το «παρών» και σίγουρα όχι προς την υπερψήφιση. Περιέργως πώς και οι Σπαρτιάτες πιάστηκαν από το άλλοθι-εφεύρημα του ΣΥΡΙΖΑ περί του δικαιώματος και του εκλέγεσθαι, εκτός του εκλέγειν…
Αίφνης δημιουργήθηκε ένα ιδιότυπο «αντισυστημικό μέτωπο» με κοινή επιχειρηματολογία και κοινή στόχευση. ΣΥΡΙΖΑ – Ελληνική Λύση και οι Σπαρτιάτες του Κασιδιάρη, βρέθηκαν στην ίδια πλευρά της ιστορίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται περίεργες ετερόκλητες συμπτώσεις, που έχουν ως συνεκτική ουσία το λαϊκισμό και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό. Φαίνεται όμως, ότι θα είναι από τις τελευταίες, καθώς η κοινωνία έχει γυρίσει την πλάτη και στο λαϊκισμό και στον πολιτικό τυχοδιωκτισμό.
Μετά τα ηλεκτρονικά, πρόστιμα και για τα τρόφιμα
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, ανακοίνωσε χθες -όπως είχε προαναγγείλει ο «Ε.Τ.»- μεγάλα πρόστιμα ύψους 1,4 εκατ. ευρώ για τρεις αλυσίδες πώλησης ηλεκτρονικών προϊόντων, για εικονικές εκπτώσεις που εξαπατούν τον καταναλωτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχα πρόστιμα αναμένονται και για όσους συμμετέχουν στην αισχροκέρδεια στα τρόφιμα. Παραγωγούς, προμηθευτές και σούπερ μάρκετ, οι οποίοι -ο καθένας με το δικό του μερίδιο-συνεχίζουν να προκαλούν πληθωρισμό πάνω από 12% στα τρόφιμα, όταν ο πληθωρισμός στη χώρα έχει πέσει στο 2%.
ΑΠΟΡΙΕΣ-1
Μας έδινε ο Πούτιν πυροσβεστικά αεροπλάνα και δεν τα πήραμε; Ψεκαστικά ήταν;
ΑΠΟΡΙΕΣ-2
Πότε θα καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στο Μάτι δεν τιμωρήθηκε για την πυρκαγιά, αλλά για τη διαχειριστική ανικανότητά του και κυρίως για το θέατρο;
ΑΠΟΡΙΕΣ-3
Αφού ο Ν. Μαραντζίδης είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με την Εφη μπορεί να καταφέρει», γίνεται να μη γίνει;