Τη σχετική συμφωνία επισφράγισε η παρουσία στη Βουδαπέστη του Κινέζου υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γουάνγκ Σιάο Χονγκ, και η συνάντησή του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, όπως και με τον Μαγυάρο ομόλογό του. Κατά το πρακτορείο Reuters, ήταν μια σημαντική διπλωματική νίκη της Κίνας, σε περίοδο που τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πιέζονται αφόρητα από τις ΗΠΑ να κόψουν τα πάρε-δώσε με το Πεκίνο.
Πίσω από την πρόσοψη της σινο-ουγγρικής συμφωνίας (συνεργασία σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος) κρύβεται ο κεντρικός ρόλος της Ουγγαρίας στον νέο κινεζικό «δρόμο του μεταξιού», τη λεγόμενη Πρωτοβουλία Ζώνη και Δρόμος (Belt and Road Initiative).
Για τους σχολαστικούς που «ψειρίζουν» τα των διεθνών σχέσεων, το σύμφωνο ασφαλείας Κίνας-Ουγγαρίας δεν ήταν ουρανοκατέβατο.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Πρόκειται για επιστέγασμα μιας πολυετούς συνεργασίας στο εμπόριο και τις επενδύσεις, η οποία «δένει» με την «αιρετικά φιλορωσική» πολιτική της Ουγγαρίας σε ΝΑΤΟ-Ε.Ε. Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν, η Ουγγαρία φιλοξενεί από το 2016 το μεγαλύτερο κέντρο logistics και βιομηχανικής παραγωγής της Huawei εκτός Κίνας, το οποίο ειδικεύεται μεταξύ άλλων στην κατασκευή συστημάτων ασφαλείας και επιτήρησης (έξυπνες κάμερες κ.λπ.) με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Σύντομα εξάλλου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στην ουγγρική πόλη Σέγκεντ το πρώτο στην Ευρώπη εργοστάσιο της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας BYD, με στόχο να κατασκευάζει 100.000 υβριδικά και ηλεκτρικά (plug-in) οχήματα το χρόνο.
Από ό,τι φαίνεται όμως, οι Κινέζοι δεν επωφελούνται μόνο από την «ουγγρική ιδιομορφία». Διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία σε Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία με αφορμή τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, η Κίνα δήλωσε έτοιμη να διαδραματίσει «σταθεροποιητικό» ρόλο στην Ευρώπη, σε περίπτωση που η επιστροφή του Τραμπ φέρει τα πάνω-κάτω!