H απόσχιση της Σάρα Βάγκενκνεχτ από την «Die Linke» με τη δημιουργία δικού της κόμματος (BSW) οδήγησε, σε πρώτη φάση, το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς μεταξύ δημοσκοπικής φθοράς και αφθαρσίας. Επεσε 2,5%-4% στα εθνικά γκάλοπ και «τραυματίστηκε» στα ανατολικογερμανικά της προπύργια. Ομως, η πίεση της Σάρα από τα αριστερά (έψεξε τους παλαιούς της συντρόφους για woke φιλονατοϊκή ατζέντα και εγκατάλειψη του εργατικού φιλειρηνικού προσανατολισμού) λειτούργησε ευεργετικά.
Χάρις στον νέο της συμπρόεδρο, τον 64χρονο βιολόγο από το Αμβούργο, Γιαν φαν Ακεν, η «Die Linke» επέστρεψε εν πολλοίς στις ρίζες, ανακτώντας και το ακροατήριό της. Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, βρίσκεται πολύ κοντά στην Μπούντεσταγκ με 5%, την ώρα που η Σάρα χάνει μεν ατμό, αλλά παραμένει κι αυτή στο παιχνίδι της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.
Αποστασιοποιούμενος από τις φιλορωσικές θέσεις της Σάρα, ο Φαν Ακεν τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης του Ουκρανικού και κατά της αποστολής γερμανικών όπλων, με το σκεπτικό ότι η Γερμανία δεν πρέπει επ’ ουδενί να εμπλακεί ξανά σε πολέμους. Στο Μεταναστευτικό διαφωνεί με τη soft αντιμετανάστρια Σάρα (η οποία χάνει εκεί από τη hardcore AfD), αλλά στο κοινωνικό ζήτημα ο Φαν Ακεν επαναφέρει την «Die Linke» σε ριζοσπαστική τροχιά. Φαίνεται, άλλωστε, στα κεντρικά εκλογικά συνθήματα: 1) «Δεν πρέπει να υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι». 2) «Οι άλλοι θέλουν να κυβερνήσουν, εμείς θέλουμε αλλαγή». Η «Die Linke» πρότεινε να επανέλθει ο «φόρος πλούτου», που καταργήθηκε το 1995 από το Συνταγματικό Δικαστήριο, με κλιμακωτή φορολόγηση 1%-12% σε περιουσίες από 1 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ και πάνω και εφάπαξ επιβολή εισφοράς 10%-30% στο 0,7% των πλουσιότερων Γερμανών. Η… νέα «Die Linke» ζητά υψηλότερους φόρους κληρονομιάς και κεφαλαιουχικών κερδών, όπως και συντελεστή 75% για εισοδήματα άνω του 1 εκατ. ευρώ. «Οποία ανευθυνότης και λαϊκισμός!», θα ανέκραζε o BDI (Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων).