Ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, δεν κατάφερε να επιβάλει στην Αστυνομία του Λονδίνου να απαγορεύσει τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις από τη στιγμή που η ηγεσία της έκρινε πως δεν συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια! Τεράστια η ποιοτική διαφορά π.χ. με τον Μακρόν, που αντιμετώπισε με πλαστικές σφαίρες σε μάτια και κεφάλια τις ειρηνικές διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων».
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Από το ξεκίνημα του πολέμου στη Γάζα, το Λονδίνο έχει μετατραπεί σε θέατρο των μαζικότερων αντιπολεμικών/φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων κάθε Σαββατοκύριακο, γεγονός που δεν αρέσει καθόλου στη συντηρητική κυβέρνηση. Ο Σούνακ κατέστησε την ηγεσία της Μητροπολιτικής Αστυνομίας (Met) υπεύθυνη για οποιοδήποτε έκτροπο σημειωθεί στις πορείες του Σαββατοκύριακου στο Κεντρικό Λονδίνο, που συμπίπτουν με τις γιορτές μνήμης για τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (Remembrance Day).
Πολύ περισσότερο το «χόντρυνε» η γνωστή και μη εξαιρετέα υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν, με τις ακραία αντιμεταναστευτικές απόψεις. Δεν αρκέστηκε να αποκαλεί «πορείες μίσους» τις διαδηλώσεις υπέρ της Γάζας, αλλά κατήγγειλε τη λονδρέζικη Αστυνομία ως μια προκατειλημμένη δράκα ανεύθυνων… αριστεριστών, που μεροληπτεί σε βάρος των δεξιόστροφων διαδηλώσεων, ενώ ανέχεται τις αριστερίζουσες. Σε χθεσινό της άρθρο στους «Times», η Μπρέιβερμαν κατήγγειλε τους αρχηγούς της Μet ότι ενώ δεν άφησαν σε χλωρό κλαρί τους διαδηλωτές κατά των λοκντάουν της Covid έχουν στα… όπα όπα τους Black Lives Matter και κάποιες ομάδες ισλαμιστών που «κάνουν επίδειξη ισχύος».
Βετεράνοι της Μet απάντησαν στην υπουργό ότι με την τακτική της έντασης δημιουργεί πράγματι κινδύνους για αντιδιαδηλώσεις και έκτροπα. Οι Εργατικοί ζήτησαν την παραίτησή της επειδή «υπονομεύει το κύρος και την επιχειρησιακή ανεξαρτησία της βρετανικής Αστυνομίας σε ιδιαίτερα ευαίσθητους καιρούς». Παρ’ όλα αυτά, η Μπρέιβερμαν παραμένει ένα από τα φαβορί για τη διαδοχή του Σούνακ, ύστερα από την (προδιαγεγραμμένη) ήττα των Τόρις στις επόμενες εκλογές.