Επειδή τις τελευταίες ημέρες ακούσαμε ξανά τα ιδεολογήματα περί «προοδευτικών δυνάμεων» και συνεργασιών στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, τις επόμενες ημέρες όλοι θα εξεταστούν σε ένα τεστ αξιοπιστίας.
Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, που συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο και από το νέο χαρτοφυλάκιο, κατέθεσε νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής διοικητών σε νοσοκομεία και εκατοντάδες άλλους φορείς του Δημοσίου με αξιοκρατικά κριτήρια και διαδικασίες ΑΣΕΠ.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και εκεί θα φανεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθεί να θέλει διοικητές νοσοκομείων με προϋπηρεσία σε βουλκανιζατέρ, όπως είχε γίνει επί της δικής του διακυβέρνησης αλλά και το ΠΑΣΟΚ εάν θα υποστηρίξει τις διαδικασίες ΑΣΕΠ, όταν μάλιστα το Ανώτατο Συμβούλιο είχε ιδρυθεί από τον αείμνηστο Σάκη Πεπονή.
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα μπορεί για παράδειγμα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία προκήρυξη για 120 θέσεις διοικητών νοσοκομείων αντί για 120 ξεχωριστές προκηρύξεις και οι υποψήφιοι να επιλεγούν με βάση τα προσόντα και την εμπειρία τους, όχι με κομματικούς γνωστούς και πελατειακές σχέσεις.
Τα κριτήρια επιλογής εγγυώνται ότι θα επιλεγούν οι καλύτεροι, άλλο ένα κίνητρο για να υπάρξει ενδιαφέρον από Ελληνες του εξωτερικού, που δεν έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη» αλλά μπορούν να προσφέρουν σε θέσεις ευθύνης. Ολοι οι υποψήφιοι εκτός από τα τυπικά τους προσόντα (πτυχία, ξένες γλώσσες και χρόνια εργασιακής εμπειρίας) θα κληθούν να εξετασθούν σε τεστ δεξιοτήτων, δηλαδή σε γραπτή δοκιμασία που θα διενεργείται από το ΑΣΕΠ. Οι 7 πρώτοι υποψήφιοι ανά θέση θα καλούνται σε συνέντευξη και οι τρεις επικρατέστεροι θα μπαίνουν στη λίστα επιλογής, όπου την τελική απόφαση θα λαμβάνει ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος έχει και την πολιτική ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των φορέων που εποπτεύει.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Μέλη του ΑΣΕΠ θα προεδρεύουν των επιτροπών επιλογής στελεχών για τις θέσεις των διοικητών των νοσοκομείων και των φορέων πανελλαδικής διάρκειας, ενώ η θητεία των μάνατζερ αυξάνεται από 3 σε 4 χρόνια, ώστε να έχουν ικανό χρόνο για το έργο τους.
Ολες οι διοικήσεις θα αξιολογούνται σε ετήσια βάση με δυνατότητα είτε οικονομικής επιβράβευσης είτε άμεσης λήξης της θητείας τους.
Το νομοσχέδιο Κεραμέως είναι η αρχή για να μπει τέλος σε τοποθετήσεις διοικητών που βασικό τους προσόν είναι η κομματική επετηρίδα. Οι φορολογούμενοι απαιτούν υπηρεσίες ποιότητας από το Δημόσιο, ιδίως στα πολύπαθα νοσοκομεία, και η επιλογή ικανών ανθρώπων είναι η βασική προϋπόθεση για να υπάρξει αξιολόγηση, λογοδοσία και κυρίως αναβάθμιση λειτουργίας του Συστήματος Υγείας.
Είναι βέβαιο ότι το ΑΣΕΠ θα «χαλάσει» τη ρουτίνα διορισμού γνωστών και φίλων, όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επανεκλεγεί για να αναμορφώσει το Δημόσιο χωρίς αγκυλώσεις και καθυστερήσεις. Το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν μάλιστα ο νέος πρόεδρος του Στέφανος Κασσελάκης έχει ήδη μιλήσει για αξιοκρατία στα νοσοκομεία αλλά και το ΠΑΣΟΚ, θα φανεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, εκεί θα κριθεί στην πράξη και η αξιοπιστία όσων αυτοαποκαλούνται «προοδευτικοί».