Συγκεκριμένα, ο υπουργός διέψευσε κάθε ενδεχόμενο εξαίρεσης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, από το Δικαστικό Συμβούλιο που θα εξετάσει την υπόθεση Τριαντόπουλου και τις καταγγελίες για αλλοίωση του χώρου στο δυστύχημα των Τεμπών, ξεκαθαρίζοντας ότι η διαδικασία θα ακολουθήσει τον θεσμικό της δρόμο.
«Αλίμονο αν ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε το δικαίωμα να ασκήσει θέμα ακυρότητας. Τότε γιατί η Βουλή να κάνει τη διαδικασία;» διερωτήθηκε ο Γιώργος Φλωρίδης τονίζοντας πώς αν ο υπουργός Δικαιοσύνης ζητούσε την εξαίρεση ενός δικαστή, «θα είχαμε θέμα με τη Δημοκρατία». Όπως συμπλήρωσε «ευτυχώς δεν μπορεί να γίνει αυτό. Η διαδικασία εξαιρέσεων αφορά το ίδιο το δικαστικό συμβούλιο».
Μιλώντας στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε και στην κριτική που είχε δεχτεί ο ίδιος και η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα «ότι κάτι μαγειρεύουν σχετικά με τον κατάλογο των δικαστών». «Αποδείχθηκε ότι είναι απολύτως ψευδές» τόνισε και υπογράμμισε ότι «με τρόπο απόλυτα διάφανη κληρώθηκαν αυτοί που κληρώθηκαν». Όπως σημείωσε, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε μόνο μία αρμοδιότητα, να στείλει τον κατάλογο με πλήρη σύνθεση. «Τίποτα περίεργο δεν έγινε, ήρθε η λίστα με όλους τους δικαστές, η Βουλή αποφάσισε να τους βάλει όλους στη κληρωτίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κακλαμάνης: «Ούτε ο Φλωρίδης μπορεί να εξαιρέσει, ούτε η Βουλή»
Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, αφού επισήμανε πως επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικώς, τόνισε πως «ούτε ο Φλωρίδης μπορεί να εξαιρέσει, ούτε η Βουλή».
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Σώματος, το μόνο αρμόδιο όργανο είναι το ίδιο το Δικαστικό Συμβούλιο. Μάλιστα, ο Νικήτας Κακλαμάνης διευκρίνισε πως – εν αντιθέσει με σχετικά δημοσιεύματα – «με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δε θα υπάρξει δεύτερη κλήρωση» στην Ολομέλεια, τουλάχιστον μέχρι να συνεδριάσει το Δικαστικό Συμβούλιο Τριαντόπουλου.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου από τη Νέα Αριστερά που προκάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι παίζει «κεντρικό ρόλο στην θεσμική κρίση, κύριε Φλωρίδη και στην κρίση Δημοκρατίας». Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς σχολίασε ότι η συμμετοχή της κυρίας Αδειλίνη στο Δικαστικό Συμβούλιο «είναι εξέλιξη αρνητική για την υπόθεση Τριαντόπουλου. Γιατί η κυρία Αδειλίνη έχει παρέμβει κατά τη διάρκεια της δικής και έχει αντιδικία με συγγενείς θυμάτων». Δεν έλειψαν ούτε τα δεικτικά σχόλια για την προαγωγή της πρώην εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. «Πλέον νιώθω απόλυτα ήσυχος. Η κυρία Βλάχου η οποία ήτανε υπεύθυνη των παρακολουθήσεων. Και χθες προφανώς ανταμείφθηκε για την προαγωγή της στην θέση της αντί εισαγγελέως του Αρείου Πάγου», όπως είπε.
Κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης άσκησε και η Ελένη Καραγεωργοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας, υποστηρίζοντας πως δεν έπρεπε να δοθεί με αυτόν τον τρόπο ο κατάλογος των δικαστών. «Πώς είναι δυνατόν στον κατάλογο να είναι άνθρωποι που έχουν ζητήσει οι ίδιοι την εξαίρεσή τους; Πως είναι δυνατόν να μην ελήφθησαν υπόψη οι λόγοι εξαίρεσης;», διερωτήθηκε η βουλευτής.
Ειδήσεις Σήμερα
- Πάνος Μιχαλόπουλος: Η σπάνια συνέντευξη μετά απο καιρό – Ποιος ειναι ο λόγος που δεν βγαίνει στην τηλεόραση
- Τραμπ: Έτοιμος να πάει στην Τουρκία – «’Εχω πολλά αλλά σκέφτομαι να πεταχτώ» – Θα παραστεί στη συνάντηση ανάμεσα σε Πούτιν και Ζελένσκι;
- Κύπελλο Ελλάδας: Ανακατανομή στα εισιτήρια του τελικού – Πώς θα τα μοιραστούν Ολυμπιακός και ΟΦΗ