Ελάχιστοι ληστεύουν πια τράπεζες με τον παραδοσιακό τρόπο- άλλωστε τα μέτρα ασφαλείας το καθιστούν απαγορευτικό. Ενώ η ανατίναξη του ΑΤΜ ή το σπάσιμό του με βαριά εργαλεία, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και στοχεύει κατευθείαν στο ψαχνό. Ούτε τρομοκρατημένοι ταμίες πάνω από το κουμπί ούτε πελάτες στο πάτωμα. «Οι βομβιστικές επιθέσεις σε ΑΤΜ είναι ταχύτερες, λιγότερο ριψοκίνδυνες και σημαντικά πιο επωφελείς», τονίζει το Bloomberg.
Το πρόβλημα θα λυνόταν αν οι Γερμανοί τραπεζίτες εξαφάνιζαν τα μετρητά, αλλά αυτό θα προκαλούσε επανάσταση, όπως εξηγήσαμε παραπάνω.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Οι ανατινάξεις ΑΤΜ πρωτοεμφανίστηκαν στην Ευρώπη το 2005 και τα τελευταία χρόνια εκτοξεύθηκαν στη Γερμανία. Από τις 319 επιθέσεις του 2016 φτάσαμε αισίως στις 496 το 2022. «Παντού το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση, αλλά τη συχνότητα και την ένταση της Γερμανίας δεν τη συναντάς πουθενά», τόνισε ένας από τους κορυφαίους υπεύθυνους ασφαλείας του κλάδου, ο Στέφαν Λέσμαν.
Οι περισσότερες επιθέσεις σε ΑΤΜ ενορχηστρώνονται από τη γειτονική Ολλανδία και συγκεκριμένα από κυκλώματα σε Αμστερνταμ- Ουτρέχτη. Η χώρα αυτή είχε τα πρωτεία στις επιθέσεις, ώσπου το 2015 τα ΑΤΜ μειώθηκαν από 20.000 σε 5.000 (που έγιναν μίνι φρούρια) και ο κόσμος εθίστηκε στις άυλες συναλλαγές. Εν αντιθέσει με τους Γερμανούς, που στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν τουλάχιστον ένα ΑΤΜ λίγες εκατοντάδες μέτρα από το σπίτι τους.