Η τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας σημειώνει πως η οικονομία της Γάζας έχει γίνει ένα με το χώμα, όπως τα κτίρια και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Yστερα από σχεδόν δυόμισι μήνες μαχών και ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών, το 85% των κατοίκων έχει μείνει χωρίς δουλειά και η επαρχία λειτουργεί μόνο στο 16% της παραγωγικής της ικανότητας. Τέτοια νούμερα δεν υπήρχαν ούτε στις κατεχόμενες χώρες από τους ναζί ούτε στις χειρότερες στιγμές των εμφυλίων σε Συρία και Λιβύη.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Η Παγκόσμια Τράπεζα τσιγκουνεύτηκε πολύ στα έργα, αλλά καθόλου στα λόγια. Πέταξε στη Γάζα ένα «ξεροκόμματο» 20 εκατ. δολαρίων για τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια, που θα διανεμηθούν από τον ΟΗΕ. Δεν φείσθηκε όμως χαρακτηρισμών για την κατάσταση στο έδαφος: «Η απώλεια ζωών, η ταχύτητα και η έκταση ζημιών σε περιουσιακά στοιχεία, αλλά και η μείωση εισροής εισοδήματος στη Γάζα, δεν έχουν προηγούμενο», αναφέρει η έκθεση του οργανισμού, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. «Ως το τέλος του Νοεμβρίου είχε καταστραφεί το 60%-70% των υποδομών επικοινωνιών και Πληροφορικής, Υγείας, εκπαίδευσης και εμπορίου. Σχεδόν οι μισοί βασικοί, δευτερεύοντες και οι μικρότεροι δρόμοι έχουν πάθει μεγάλες ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς». Κατά την Παγκόσμια Τράπεζα, μετά τις 7 Οκτωβρίου η οικονομία της Γάζας έχει περιέλθει σε σχεδόν πλήρη ακινησία. Το 2017, περίπου το 45% του πληθυσμού ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας. Σήμερα, δεν έχει καν νόημα να προσπαθούμε να το υπολογίσουμε.
Με σχεδόν μισό εκατομμύριο εκτοπισμένους από τα σπίτια τους, οι ελλείψεις σε τρόφιμα έχουν εκτινάξει και την ακρίβεια. Από μήνα σε μήνα το εμφιαλωμένο νερό αυξήθηκε 75% και η βενζίνη 120%. Πάλι καλά που συνεχίζουν να υπάρχουν.