Ταυτόχρονα ωστόσο τα εξαγόμενα της κάλπης αποστέλλουν και ισχυρά μηνύματα, τα οποία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το κυβερνών κόμμα. Οι πολίτες εμπιστεύονται την κυβέρνηση, αλλά της ζητούν να προσπαθήσει περισσότερο, όπως αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός.
Ο χάρτης βάφτηκε ξανά γαλάζιος, με εξαίρεση δύο νομούς της Κρήτης, όπου πρώτευσε το ΠΑΣΟΚ, και δύο νομούς της Θράκης, όπου δόθηκε γραμμή από το τουρκικό προξενείο για στήριξη του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας. Παράλληλα, και η αποχή – ρεκόρ, που ξεπερνά το 60%, αποτελεί ένα ανησυχητικό στοιχείο που θα πρέπει να προβληματίσει τα κομματικά επιτελεία, όταν μάλιστα η χώρα μας τις προηγούμενες δεκαετίες χαρακτηριζόταν από τα υψηλά επίπεδα συμμετοχής των ψηφοφόρων στις κάλπες.
Οι Ελληνες πολίτες έστειλαν όμως παράλληλα και ένα μήνυμα πολιτικής σταθερότητας, την ώρα που τα περισσότερα κυβερνώντα κόμματα στην Ευρώπη υπέστησαν πανωλεθρία, με κοινή συνισταμένη την άνοδο της Ακροδεξιάς και με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Γερμανία και τη Γαλλία, με τη Λεπέν να καταγράφει διπλάσιο ποσοστό από τον Μακρόν, ο οποίος αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Είναι σημαντικό ότι η Ν.Δ. είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2019 μέχρι σήμερα σημειώνει την πέμπτη συνεχόμενη εκλογική νίκη για τη Ν.Δ. σε εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 28%, διπλάσιο σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατέγραψε χαμηλότερες επιδόσεις ακόμα και από το ποσοστό της συντριβής Τσίπρα στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τις χθεσινές ευρωεκλογές είναι τα εξής:
1.Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πολιτική κυριαρχία. Είναι πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά, αλλά ο βασικός στόχος για επανάληψη του 33% του 2019 δεν επιτεύχθηκε. Οι πολίτες ζητούν από την κυβέρνηση καλύτερα αποτελέσματα, ιδίως στο μέτωπο της ακρίβειας, ενώ θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον αγροτικό κόσμο με ένα νέο γύρο πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της μέσης οικογένειας. Η κυβέρνηση έχει τρία χρόνια μπροστά της, δηλαδή άφθονο πολιτικό χρόνο, για να ολοκληρώσει τις αλλαγές, παράλληλα με διορθωτικές κινήσεις και στοχευμένες πολιτικές.
2.Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πέτυχε την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρός του Στ. Κασσελάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιφέρεια είναι τρίτο κόμμα πίσω από το ΠΑΣΟΚ και κρατήθηκε στη δεύτερη θέση λόγω καλύτερων επιδόσεων στο λεκανοπέδιο Αττικής, όμως οι απώλειες που μετρά έδειξαν ότι οι επιλογές του δεν έφεραν αποτέλεσμα. Στο μέτωπο της Κεντροαριστεράς το ΠΑΣΟΚ διατήρησε τις δυνάμεις των εθνικών εκλογών του 2019, που σημαίνει ότι δεν αξιοποίησε την κυβερνητική φθορά.
3.Τα κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ., δηλ. Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής, Πατριώτες, κατέγραψαν σημαντική άνοδο ξεπερνώντας συνολικά το 20%. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Κ. Βελόπουλος βρέθηκε στη δεύτερη θέση σε πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας, ενώ η Νίκη εξέλεξε ευρωβουλευτή κυρίως με αιχμή το θέμα του νόμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
4.Η αποχή μπορεί να είναι δείγμα αδιαφορίας, αλλά και εφησυχασμού των πολιτών, θεωρώντας ότι υπάρχει κυβέρνηση τετραετίας και ότι η ψήφος τους δεν θα δημιουργούσε πολιτικά αποτελέσματα. Ομως, η αποστασιοποίηση σημαντικού μέρους του εκλογικού σώματος ηχεί ως συναγερμός προς όλο το πολιτικό σύστημα.
5.Είναι ευκρινές το παιχνίδι του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, όπου το ΚΙΕΦ κατακτά την πρωτιά σε δύο νομούς, Ξάνθης και Ροδόπης, αλλά προκαλεί εντύπωση και η επιλογή των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μην τοποθετήσουν στα ψηφοδέλτιά τους εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.
6.Η επιστολική ψήφος λειτούργησε υπέρ του κυβερνώντος κόμματος, ενώ προβληματίζει το γεγονός ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ακυρώθηκαν χιλιάδες ψηφοδέλτια, καθώς δεν είχε επισυναφθεί η απαραίτητη ταυτοποίηση προκειμένου να ανοιχθεί ο φάκελος.
Συμπερασματικά, η κυβέρνηση μπορεί μην πέτυχε τον στόχο του 33% στις χθεσινές ευρωεκλογές, όμως έχει την ευχέρεια να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματός της, ενώ απέναντί της έχει μια αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση και ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο. Η πολιτική σταθερότητα παραμένει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, προκειμένου να επιτευχθούν οι κυβερνητικοί στόχοι, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και να προχωρήσει η σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.