Ακόμη και στo κατώφλι 88, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα παρέμενε σημείο αναφοράς για το 7%-7,5% των παραδοσιακών δεξιών Ιταλών, που προέρχονται κυρίως από το χώρο της Χριστιανοδημοκρατίας και αρνούνται να μετακομίσουν στη Μελόνι, τον Σαλβίνι ή έστω στον κεντρώο Καλέντα. Το βέβαιο είναι πως η απουσία του έχει ρίξει το κόμμα σε περισυλλογή και μαρασμό, κακά σημάδια για το μέλλον.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Τα παιδιά του Σίλβιο δεν δείχνουν ενδιαφέρον να συνεχίσουν το εγχείρημα, αλλά και διστάζουν και να το εγκαταλείψουν απότομα. Ούτε η Μαρίνα ούτε ο Πιερ Σίλβιο Μπερλουσκόνι (για τον οποίο κυκλοφορούσαν φήμες ότι μετά τις ευρωεκλογές θα αναλάβει την αρχηγία της Forza Italia) ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του συντονιστή και αντιπροέδρου, Αντόνιο Ταγιάνι, να παραστούν στα 30ά γενέθλια του «πολιτικού παιδιού» του πατέρα τους, που έγιναν χθες στo Salone delle Fontane, στην επιχειρηματική συνοικία Eur της Ρώμης. Τα πούλμαν μεταφερόμενων οπαδών από όλη την Ιταλία ήταν μια μάλλον θλιβερή πινελιά.
Τηρουμένων των αναλογιών, η Forza Italia θυμίζει το ΠΑΣΟΚ μετά το θάνατο του Ανδρέα, χωρίς να υπάρχει όχι μόνο Σημίτης για να τον διαδεχθεί, αλλά ούτε φυσικός κληρονόμος τύπου ΓΑΠ ούτε δελφίνοι βεληνεκούς Τσοχατζόπουλου, Αρσένη, Πάγκαλου.
Μέσα στη θάλασσα των μετριοτήτων που υπήρξαν σύμβουλοι, δικηγόροι, συνεργάτες και παρακεντέδες του Μπερλουσκόνι προτού χριστούν πολιτικοί, ξεχωρίζει σαφώς ο Ταγιάνι, ο πιο «πολιτικός» από όλους. Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας θεωρεί τον εαυτό του δικαιωματικά διάδοχο του Σίλβιο. Θα επιδιώξει να κυριαρχήσει στο συνέδριο στις 24-25 Φεβρουαρίου, αλλά ο ιταλικός Τύπος γράφει ότι πολλοί του την έχουν στημένη αν το κόμμα δεν πάει καλά στις ευρωεκλογές. Προς το παρόν η φαμίλια του Καβαλιέρε διαβεβαίωσε ότι θα στηρίζει το κόμμα οικονομικά (έχει χρέη 90 εκατ. ευρώ), αλλά θα πρέπει και οι βαρόνοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη.