ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδιο για τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων αλλά στην πραγματικότητα επιδιώκουν να επικρατήσουν οι συνθήκες του μπάχαλου στις σχολές.
Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, που βλέπει με αγωνία ότι μπορεί να χαθεί ένα εξάμηνο σπουδών για τους φοιτητές του, απευθύνει έκκληση προς όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους: «Δεν μπορεί το δημόσιο πανεπιστήμιο να γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα τα οποία πρέπει επιτέλους να καταδικάσουν τις καταλήψεις. Εγώ ρωτάω, τα πολιτικά κόμματα στηρίζουν τις καταλήψεις; Αυτή η στήριξη ωθεί κομμάτια της νεολαίας σε παράνομες ενέργειες. Δεν μπορεί οι ίδιοι να μιλάνε για σεβασμό στο Σύνταγμα και στους νόμους. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και στους νόμους δεν είναι αλά καρτ» είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ προσθέτοντας ότι «υπάρχουν φοιτητικές ομάδες που δεν σέβονται τον νόμο αλλά πάρα πολλοί σιωπούν. Αυτοί που σήμερα βάζουν αλυσίδες είναι οι καλύτεροι υποστηρικτές των ιδιωτικών πανεπιστημίων».
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στις σχολές δεν λύνονται ούτε με καταλήψεις ούτε με προπηλακισμούς. Σε όλο τον κόσμο λειτουργούν δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, χιλιάδες Ελληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό χωρίς να γίνονται καταλήψεις για την «εξαγωγή συναλλάγματος». Η Ελλάδα με την ίδρυση και μη κρατικών πανεπιστημίων θα προσελκύει φοιτητές και από την ευρύτερη περιοχή, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια με την Κύπρο.
Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ λέει τα αυτονόητα. Στηρίξτε το δημόσιο πανεπιστήμιο με κονδύλια, προσωπικό και υποδομές, πείτε όχι στα λουκέτα από μειοψηφίες που παρανομούν σε βάρος της πλειοψηφίας των φοιτητών.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη τις εκκλήσεις του κ. Μπούρα. Να λάβει μέτρα προκειμένου να μη χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο, οι ανακοινώσεις για εξετάσεις μέσω Διαδικτύου κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, και να προστατεύσει τους φοιτητές από μπαχαλάκηδες και ταραξίες.
ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ σχολές με την ελεύθερη διακίνηση ιδεών ανήκουν στον πυρήνα της δημοκρατίας. Ο σεβασμός στη νομιμότητα πρέπει να επανέλθει γιατί ο κίνδυνος δεν είναι να χαθεί μόνο η εξεταστική, σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων σπουδαστών, αλλά κυρίως η εμπιστοσύνη στα δημόσια ΑΕΙ. Οπως τα επισημαίνει και ο αξιότιμος πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.