Η κατάθεσή της δεν έγινε ανωνύμως σε κάποιο κλειστό γραφείο, ούτε η ίδια λειτούργησε ως «προστατευόμενη μάρτυρας», όπως συνέβη με την υπόθεση Novartis, όπου όλες οι κατηγορίες κατέπεσαν πανηγυρικά. Είπε καθαρά ότι «με τσάντες και φακέλους έφευγαν λεφτά προς το κόμμα», εννοώντας σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ο κατηγορούμενος και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς δήλωσε ότι θα καταθέσει μηνύσεις, ο συνήγορος του Χρήστου Καλογρίτσα απάντησε ότι «ας κάνουν όσες μηνύσεις θέλουν και θα ακουστούν και αυτά που δεν έχουν ακουστεί», παίρνοντας καθαρά το μέρος της γραμματέως του.
Πρόκειται για σοβαρότατες καταγγελίες, η γραμματέας ενός εργολάβου δημοσίων έργων κατήγγειλε ευθέως παράνομες χρηματοδοτήσεις σε ένα κόμμα, ενώ τόνισε ότι ένας υπουργός ξημεροβραδιαζόταν στο γραφείο του αφεντικού της προκειμένου να στήσουν ένα κανάλι στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως δήθεν «αντιπερισπασμός» στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, όπως επιχειρεί να μας πείσει η Κουμουνδούρου. Χρειάζεται εισαγγελική διερεύνηση, ώστε να λάμψει η αλήθεια και να μάθουμε εάν πράγματι έφευγαν τσάντες με λεφτά στο κόμμα και βεβαίως ποιοι τα έπαιρναν.
Το τρίγωνο εργολάβος, κόμμα και μέσα ενημέρωσης, που αναδεικνύεται από τη συγκεκριμένη δίκη, είναι η βάση των διαπλεκόμενων σχέσεων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στελέχη πρώτης γραμμής ενός κόμματος που βρισκόταν στην εξουσία επιχειρούσαν να διαμορφώσουν νέο τηλεοπτικό χάρτη δημιουργώντας κανάλι με «μπροστινό» έναν εργολάβο δημοσίων έργων, ο οποίος την ίδια περίοδο «κέρδιζε σαν στραγάλια» κρατικούς διαγωνισμούς.
Η σύνθεση του Τασούλα
Η υπόθεση έρχεται να θυμίσει σε όλους την αντιθεσμική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της παντοδυναμίας του, όταν θέλησε να χειραγωγήσει την ενημέρωση με τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, το κλείσιμο εφημερίδων και καναλιών, αλλά και την ανάδειξη «φιλικών» καναλαρχών. Ο κ. Παππάς μπορεί να απειλεί με μηνύσεις τη γραμματέα για τα όσα είπε, αλλά δεν έχει εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους νυχθημερόν επισκεπτόταν το γραφείο του Καλογρίτσα, εκτός εάν διαψεύσει και αυτό το σκέλος των καταγγελιών και πει ότι δεν γνωρίζει καν τη διεύθυνση του εργολάβου.
Υπάρχουν επίσης καταγγελίες άλλων καναλαρχών για περίεργες μεσολαβήσεις προκειμένου να διευκολύνουν χρηματοδοτικά τον εργολάβο ώστε να πληρώσει την προκαταβολή της πρώτης άδειας.
Ολα πρέπει να ερευνηθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε σημαία την υπόθεση της διαφθοράς μιλώντας για ζήτημα δημοκρατίας, καλύπτει πλήρως τον Νίκο Παππά, αλλά ηθικό πλεονέκτημα με «τσάντες και φακέλους» δεν συμβαδίζουν. Για αυτό λοιπόν η Δικαιοσύνη οφείλει να εξετάσει τις καταγγελίες και να δει εάν υπάρχουν τεκμήρια ή όχι. Οσο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα όταν οι καταγγελίες αφορούν τον πυρήνα λειτουργίας του κόμματος, που είναι οι πηγές χρηματοδότησής του.
ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ;
Η κυβέρνηση θα λάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να μην μπορεί να συμμετέχουν στις εκλογές πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί ως μέλη εγκληματικών οργανώσεων, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας μας. Το ερώτημα πλέον είναι σαφές προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης: Θα στηρίξουν τη νομοθετική ρύθμιση υπερψηφίζοντάς την στη Βουλή ή θα πράξουν με βάση μικροκομματικά συμφέροντα; Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση και εάν θα υπάρξει ομοφωνία όταν το θέμα θα έρθει στο Κοινοβούλιο.