Η παραδοσιακή δημοσιογραφική ερώτηση -που απηχεί λαϊκιστικά κατάλοιπα σε βάθος χρόνου- είναι «Σκέφτεστε να κάνετε μικρό κυβερνητικό σχήμα;» και απευθύνεται πάντα στους αρχηγούς κομμάτων που προσβλέπουν στην εξουσία. Πολλοί πρωθυπουργοί, μεταπολιτευτικά, απάντησαν ότι «ναι, πράγματι, στόχος μας είναι να έχουμε ένα μικρό κυβερνητικό σχήμα, ευέλικτο, αποδοτικό και αποτελεσματικό». Συμπλήρωναν ότι έτσι θα γινόταν οικονομία σε μισθούς και δημόσιους πόρους.
Με την αναγγελία σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, ερχόταν η έκπληξη και η διάψευση: το σχήμα δεν ήταν μικρό, παρά τις δεσμευτικές δηλώσεις. Οσο για «το ευέλικτο, αποδοτικό και αποτελεσματικό», δεν έχει καμία σχέση με τον αριθμό των υπουργών και των υφυπουργών. Εχει, όμως, άμεση σχέση με το πόσο είναι αποφασισμένος ο υπουργός -έμπειρος και εκπαιδευμένος- να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες στην εκτέλεση των καθηκόντων του, με ευέλικτους τρόπους, μέσα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο και με άγρυπνη παρακολούθηση. Εντέλει, το αποτέλεσμα να είναι αποδοτικό, προς όφελος του πολίτη.
Ευτυχώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε σε αυτή την προεκλογική περίοδο ούτε και στην προηγούμενη, δήλωσε ότι προσβλέπει σε μικρό κυβερνητικό σχήμα. Αυτό είχε δηλώσει, για παράδειγμα, ο προκάτοχός του, προσθέτοντας μάλιστα ότι «τα κυβερνητικά αεροπλάνα θα έβγαιναν προς πώληση για να γίνουν σχολεία, τα υπουργικά αυτοκίνητα θα ήταν το Ι.Χ. του καθενός» και άλλα τινά παρόμοια που εννοείται ότι κανένα από αυτά -και άλλα πολλά- δεν έγινε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα με μεγάλες απαιτήσεις, που υπακούει στο όραμά του για την Ελλάδα. Βάζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και με μετρήσιμο αποτέλεσμα. Ετσι, το κυβερνητικό σχήμα συγκροτήθηκε για να υπηρετήσει τους στόχους του.
Ούτε με γεωγραφικές περιφέρειες ούτε με βαρονίες. Πολλώ δε μάλλον που οι στόχοι είναι σύνθετοι και απαιτούν συνέργειες και συνεργασίες με συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι ως αποκλειστικό ζήτημα ενός υπουργού. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός απαιτεί το Υπουργικό Συμβούλιο να ενεργεί ως ομάδα, χωρίς τείχη, και οι πολιτικοί προϊστάμενοι να επιδιώκουν συνεργασία με τους συναδέλφους τους.
Με ένα λόγο, μιλάμε για ένα μοντέλο ολιστικής κυβερνητικής διαχείρισης που συμπορεύεται με την αντίληψη του εκσυγχρονισμού, που αποτελεί την πρωτεύουσα απαίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε όλες τις εκφάνσεις του κράτους. Ο εκσυγχρονισμός αποτελεί το μέγα διακύβευμα, ώστε η Ελλάδα να κάνει εκείνα τα άλματα που -στο τέλος αυτής της τετραετίας- θα την καταστήσουν ευνομούμενο, διαφανές, σύγχρονο, ασφαλές, φιλόξενο και ισχυρό ευρωπαϊκό κράτος.
Δύσκολο στοίχημα, δεν λέω. Αλλά νομίζω ότι όλοι -ακόμη και αυτοί που δεν ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη- ξέρουν ότι αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να το επιτύχει. Οσο πιο ικανός είναι ο πρωθυπουργός τόσο μεγαλώνει η ευθύνη του. Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες περιμένουν πολλά από τον Κυριάκο…