Στη μέση του καναπέ κάθεται σεμνά και ταπεινά ο Πούτιν. Ολοι, με τα χεράκια σταυρωμένα, α-γράβατοι, ως παιδιά του λαού, που τους κρατά χρόνια αμέτρητα στην εξουσία. Γύρω τους όρθιοι όλοι οι άλλοι, γραβατωμένοι και μασκοφορούντες, όπως επιβάλλει το αυστηρό ρωσικό πρωτόκολλο. Ολοι ίσα και όμοια; Οχι δα. Οι μετέχοντες της Συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που όμως έγινε στη Σαμαρκάνδη, άκουγαν τον Ερντογάν να λέει ότι μεσολαβεί «για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν». Δεν είπε ούτε πού τοποθετεί «το συντομότερο» ούτε τι του είπε ο Πούτιν, τον οποίον και είδε, για το «δυνατόν»…
Η σύνθεση του Τασούλα
Τι είναι ο Οργανισμός της Σαγκάης; Ιδρύθηκε το 2001 ως αντίβαρο στους δυτικούς οργανισμούς. Είναι σύμφωνο αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας με τη συμμετοχή της Κίνας, της Ρωσίας και των πρώην σοβιετικών χωρών της Κεντρικής Ασίας που η κατάληξη στο όνομα τους είναι «-άν», ήτοι Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν κ.λπ. Ακούγονται κάπως εξωτικά και συνήθως έχουν την ίδια πολιτική ηγεσία, με ή και χωρίς εκλογές, όσο πάει… Στην πορεία εντάχθηκαν στον Οργανισμό και η Ινδία και το Πακιστάν, ενώ επίκειται η ένταξη του Ιράν. Η Τουρκία μετέχει ως «εταίρος διαλόγου», πολιτικός νεολογισμός που αφορά σε εκείνους που «είναι και μέσα και έξω»…
Ο Πούτιν δήλωσε ότι υπάρχει «μια δυνατότητα η Ρωσία να εξάγει προϊόντα της μέσω Τουρκίας» -φαντάζομαι τον ενθουσιασμό Βρυξελλών, ΝΑΤΟ και Ουάσιγκτον-, ενώ υπέγραψε με την Τουρκία και συμφωνία καταβολής του 25% της εξαγωγής αερίου σε ρούβλια. Η απορία, όπως διατυπώθηκε σε διεθνή blogs, είναι αν η τουρκική οικονομία αντέχει να πληρώνει το ρωσικό αέριο ακόμη και σε ρούβλια…
Ομως, πιο σημαντικός είναι ο σχολιασμός της επίσημης φωτογραφίας των συμμετεχόντων ηγετών, στην οποία έλαμψε διά της απουσίας του ο πρόεδρος Σι της Κίνας. Δεν πήγε ούτε στο επίσημο δείπνο. Είπαν ότι παίρνει μέτρα για την Covid-19. Αλλά άλλοι που μάλλον ξέρουν είπαν ότι δεν ήθελε να φωτογραφηθεί με τον Πούτιν, στον οποίο και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή ήταν και η πιο σημαντική είδηση από τη Σύνοδο. Σκεφθείτε ότι τα ρωσικά ΜΜΕ υπολόγιζαν στη συμμετοχή του, ώστε να ενισχυθεί η εικόνα Πούτιν, που παρουσιάζει ρωγμές μετά τις συνεχείς πολεμικές αποτυχίες του. Μάλλον ο τσάρος υποτίμησε τον αυτοκράτορα της Κίνας…