Χθες βγήκε από το Reuters η έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, σύμφωνα με την οποία η Covid-19 συνέβαλε στην περαιτέρω μείωση των γάμων και του ρυθμού γεννήσεων, που είχαν ήδη πτωτική πορεία λόγω του αυξημένου κόστους εκπαίδευσης και ανατροφής των παιδιών. Ολοένα περισσότερες Κινέζες καθυστερούν να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά, προκαλώντας «βαθιές αλλαγές» του κοινωνικού μοντέλου. Στη μείωση των γεννήσεων παίζει ρόλο η μετανάστευση νέων ανθρώπων στις πόλεις, όπου τους περιμένουν απαιτητικές σπουδές και στη συνέχεια ένα πιεστικό εργασιακό περιβάλλον.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Οι ειδικοί περί τα δημογραφικά δεν δίστασαν να παραδεχθούν τη ζημιά που έκανε η δρακόντεια πολιτική «zero Covid», με τα ανελέητα λοκντάουν οπουδήποτε εντοπίζονται νέα κρούσματα. «Σε αυτές τις συνθήκες οι νέοι άνθρωποι έχασαν την επιθυμία να κάνουν παιδιά», επισημάνθηκε.
Κατόπιν αυτών οι γεννήσεις στην Κίνα αναμένεται να πέσουν φέτος σε ιστορικό ναδίρ. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για λιγότερες από 10 εκατομμύρια, έναντι 10,6 εκατομμυρίων (δηλαδή μια Ελλάδα) το 2020. Μείωση 11,5% μέσα σε μόλις δύο χρόνια! Ηδη η Κίνα είχε το 2021 έναν από τους χαμηλότερους δείκτες γεννήσεων στον κόσμο. Σε κάθε γυναίκα αντιστοιχούσαν μόλις 1,16 παιδιά, τη στιγμή που για να διατηρηθεί ο πληθυσμός μιας χώρας απαιτούνται 2,1 βάσει του ΟΟΣΑ. Τώρα φαίνονται οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της πολιτικής του ενός παιδιού από το 1980 ως το 2015. Πλέον οι Κινέζοι μπορούν να κάνουν και τρία παιδιά, για τα οποία το κράτος δίνει φοροαπαλλαγές, γονεϊκές άδειες, στεγαστικά και υγειονομικά κίνητρα. Ομως η τάση δεν ανακόπτεται εύκολα.