Φανταστείτε την έκπληξη που θα ένιωθε ο Ζελένσκι εάν, για παράδειγμα, άκουγε τον Αλέξη Τσίπρα να επιτίθεται στην κυβέρνηση επειδή «αναθεώρησε το δόγμα σταθερότητας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προσχωρώντας στο δόγμα Παπάγου, της Ελλάδας ως προκεχωρημένου φυλακίου».
Ο διάλογος μεταξύ Τσίπρα και Ζελένσκι θα μπορούσε να είναι ο ακόλουθος:
«Εμείς, κύριε Ζελένσκι, ως ΣΥΡΙΖΑ θα σας στέλναμε ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά όχι, δεν θα δίναμε επιθετικό πολεμικό υλικό στην Ουκρανία», θα δήλωνε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Μα το στρατιωτικό υλικό που έχουμε πάρει από όλες τις χώρες της Δύσης και όχι μόνο από την Ελλάδα δεν είναι επιθετικό, κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αμυντικό. Ισως σας διαφεύγει, αλλά η Ουκρανία αμύνεται, δεν επιτίθεται, οι Ρώσοι σφαγιάζουν το λαό μας και εμείς αντιστεκόμαστε στους εισβολείς», θα απαντούσε μάλλον απορημένος ο Ζελένσκι.
«Σας επαναλαμβάνω, εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, αν ήμασταν κυβέρνηση, θα σας δίναμε ανθρωπιστική βοήθεια αλλά όχι όπλα», θα επέμενε ο Τσίπρας.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
«Πολύτιμη κάθε βοήθεια, αλλά εγώ τις πρώτες ώρες της εισβολής όπλα ζήτησα από τον πολιτισμένο κόσμο για να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό, μέχρι και η μακρινή, ακόμη και για εσάς, Πορτογαλία έστειλε στην Ουκρανία 80 τόνους αμυντικού υλικού». Ο Ζελένσκι αρχίζει να αναρωτιέται για το εάν γίνεται σωστά η μετάφραση.
«Κύριε Ζελένσκι, εσείς υπηρετείτε με πάθος τα συμφέροντα του λαού σας, αλλά η Ελλάδα έχει τις δικές της προτεραιότητες. Με την επιλογή Μητσοτάκη να σας στείλει επιθετικό εξοπλισμό για εμάς, αμυντικό για εσάς, μετατράπηκε η Ελλάδα σε τμήμα της σύγκρουσης. Με το να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός ως αντιρώσος και δυτικόφιλος μπορεί να προσδοκά ως αντάλλαγμα τη μη αναβάθμιση της Τουρκίας, αλλά συμβαίνει το αντίθετο, εμείς βγαίνουμε στη σέντρα και η Τουρκία αναβαθμίζεται», θα έλεγε ο Τσίπρας ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του.
«Κύριε Τσίπρα, εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για τα συμφέροντα της Ελλάδας, όμως ξέρω ότι η χώρα σας δεν ανήκει απλώς στη Δύση, γέννησε τον δυτικό πολιτισμό, είναι ο πυρήνας του. Επίσης, γνωρίζω και το έχω πει κατ’ επανάληψη σε όλα τα εθνικά Κοινοβούλια που έχω προσκληθεί ότι ο αναθεωρητισμός της Ρωσίας, που εκφράσθηκε με τον πιο αιμοβόρο τρόπο παραβιάζοντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, εάν μείνει ατιμώρητος, θα βρει μιμητές, όλη η Ευρώπη κινδυνεύει. Και εσείς ειδικά στην Ελλάδα, αργότερα θα μιλήσω στη Βουλή της Κύπρου, γνωρίζετε πολύ καλά τι σημαίνει απειλή εθνικής κυριαρχίας. Στηρίζοντας την Ουκρανία, στηρίζετε τα εθνικά σας συμφέροντα. Εσείς μιλάτε παντού για την υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου, δεν μπορείτε να μένετε αμέτοχοι σε έναν πόλεμο».
«Λυπάμαι, κύριε Ζελένσκι, αλλά δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε νευριασμένος το μικρόφωνο από το έδρανό του.
«Η λύπη είναι δική μου, κύριε Τσίπρα», ανταπάντησε ο Ζελένσκι, ενώ ο συναγερμός ηχούσε ξανά στο Κίεβο.
ΥΓ. Το περιεχόμενο του διαλόγου βασίσθηκε σε όσα δήλωσε προχθές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Κρήτη TV και όσα έχει αναφέρει δημοσίως κατά καιρούς ο κ. Ζελένσκι.
ΥΓ. 1 Ασφαλώς και ήταν ανεπίτρεπτο λάθος η συμμετοχή μέλους του Τάγματος Αζόφ στο βίντεο της ουκρανικής πλευράς, όμως όχι να πατούν σε αυτό και όσοι ψάχνουν να δικαιώσουν τους εισβολείς!