Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει βυθιστεί ακόμα περισσότερο στην εσωστρέφεια μετά την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμα και με τη διάσπαση, όπως αναγνωρίζουν τα ίδια τα στελέχη του, κατέγραψε σημαντικές απώλειες στην εκλογική του δύναμη, πέφτοντας κατά μέσο όρο στο 12%, σύμφωνα με τις αναλύσεις εταιριών δημοσκοπήσεων. Επιπλέον, δεν κατάφερε να εκλέξει κανέναν δικό του υποψήφιο, παρά μόνο συγκεκριμένους που υποστήριξε σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Αντιστοίχως, το ΠΑΣΟΚ, παρότι κατάφερε να κερδίσει μία περιφέρεια και σημαντικούς δήμους, όπως η Αθήνα, επωφελούμενο από την αντισυσπείρωση κατά του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και των δημάρχων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, είχε μεν μια άνοδο στα ποσοστά του, αλλά όχι τόσο μεγάλη ώστε να μπορεί να υποστηρίξει ότι έχει περάσει μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σκάκι για τρεις
Το δεύτερο μεγάλο συμπέρασμα είναι ότι οι πολίτες, μέσα από τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, έστειλαν διπλό μήνυμα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρώτον, ότι εμπιστεύονται την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό της έργο και δεύτερον ότι ωστόσο δεν της δίνουν λευκή επιταγή. Οι απαιτήσεις της κοινωνίας από την κυβέρνηση είναι υψηλές γιατί στην πρώτη τετραετία επέδειξε σημαντικό έργο για την ανόρθωση της οικονομίας, τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε συνθήκες μεγάλων κρίσεων, όπως επιβεβαιώθηκε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Για αυτό και οι υπουργοί θα πρέπει να είναι «γειωμένοι», όπως χαρακτηριστικά αναγνώρισε ο πρωθυπουργός, και αυτό προφανώς αποτελεί βασικό στοιχείο του τρόπου διακυβέρνησης.
Η καθημερινότητα των πολιτών και η αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως είναι η ακρίβεια, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τις πολιτικές εξελίξεις και η κυβέρνηση οφείλει να τα αντιμετωπίσει με ταχείς ρυθμούς και με αποτελεσματικότητα, χωρίς καθυστερήσεις και αποφεύγοντας λάθη. Τα κόμματα, αλλά κυρίως οι κυβερνήσεις, κρίνονται διαρκώς από τους πολίτες, με βάση βεβαίως το πρόγραμμά τους, αλλά, ακόμα περισσότερο, από την αποτελεσματικότητά τους και από τον βαθμό υλοποίησης των δεσμεύσεών τους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.