Τι σχέση έχουν μεταξύ τους; Καμία εκ πρώτης όψεως, αφού το ανθρωποειδές του Μασκ δεν έχει εγκέφαλο, σε αντίθεση με το ανθρώπινο είδος που χάρη στον εγκέφαλό του διέγραψε μια συγκλονιστική εξελικτική πορεία στο χρόνο για να μπορεί να το κατασκευάσει. Τη μακρά διαδρομή από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ στον σημερινό Homo Sapiens μελετά ο βραβευμένος επιστήμονας που εξερευνά το DNA στο βάθος των χιλιετιών προκειμένου να εξηγήσει τα ανθρώπινα γονίδια.
Παρακαταθήκες παρόντος και μέλλοντος…
«Ο Σβάντε Πάαμπο ανακάλυψε το 2009 πως μια μεταφορά γονιδίων της τάξης του 2% έλαβε χώρα ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν σήμερα εξαφανιστεί και το Homo Sapiens. Αυτή η αρχαία ροή γονιδίων προς τον σημερινό άνθρωπο είχε έναν αντίκτυπο στη φυσιολογία, επηρεάζοντας για παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημά μας αντιδρά στις μολύνσεις», διαβάζουμε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ενώ ανατρέχοντας σε παλαιότερες επιστημονικές ανακοινώσεις, βλέπουμε πόσο μεγάλη είναι η αλληλεπίδραση και η συμβολή του στις έρευνες της αρχαιολογίας-ανθρωπολογίας.
Ενα από τα μεγάλα ερωτήματα της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας είναι τι ακριβώς συνέβη και εξαφανίστηκαν οι μακρινοί συγγενείς μας. Η ικανότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στο οικοσύστημα που ζει δικαιολογεί την επιβίωση και την κυριαρχία του στον πλανήτη, όμως δεν αρκεί για να εξηγήσει τη στιγμή που η γραμμή αυτή σπάει. Η αλαζονική υποτίμηση του κινδύνου ότι μπορεί και ένα ανθρώπινο είδος να τελεί υπό εξαφάνιση ίσως να είναι η απάντηση. Την ώρα που κατασκευάζουμε ανθρωποειδή ρομπότ για να κουρεύουν το γκαζόν και να ετοιμάζουν το δείπνο και ενώ έχουμε τη γνώση να ξέρουμε τι θα συμβεί στο σύμπαν σε μερικά εκατομμύρια χρόνια, αδυνατούμε να αντιληφθούμε τις άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αλλά αυτό μάλλον οφείλεται στο 2% που μας κληροδότησαν οι Νεάντερταλ και είναι κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να προβληματίσει τον Optimus του Μασκ.