ΕΣΤΕΙΛΕ, λοιπόν, η «Ομπρέλα» επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα καταγγέλλοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
ΚΑΙ τι δεν λένε. Τα πιο ενδιαφέροντα; Οτι αυτή η εξέλιξη αποτελεί κακή είδηση για την ειρήνη στην Ευρώπη. Οτι το σκανδιναβικό αντιμιλιταριστικό μοντέλο υποτάσσεται στις ΗΠΑ. Οτι η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ επιχειρούν τη συγκρότηση μόνιμου αντι-ρωσικού μετώπου.
ΔΕΝ έχουν ακούσει οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ κάτι για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία; Για τις απειλές της Μόσχας κατά της Σουηδίας και της Φινλανδίας; Για τον Πούτιν, που ετοιμάζεται να πατήσει το «κουμπί» για τα πυρηνικά;
ΛΕΣ και η Σουηδία και η Φινλανδία ξύπνησαν μια μέρα και έτσι, χωρίς λόγο, αποφάσισαν να μπουν στο ΝΑΤΟ. Λες και το ΝΑΤΟ ξύπνησε μια μέρα και είπε: «Δεν στοχοποιούμε τη Ρωσία;».
Παρακαταθήκες παρόντος και μέλλοντος…
ΚΑΙ όλα αυτά δεν τα λένε κάποια τυχαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τα λένε οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Ανδρέας Ξανθός, Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, που κατείχαν σημαντικά υπουργεία στη διακυβέρνηση της περιόδου 2016-2019. Τα στελέχη αυτά τηρούν καθαρά αντι-νατοϊκή στάση, την ώρα που όλη η Ευρώπη απειλείται από τον Πούτιν. Και την ώρα που η Ελλάδα ζητά την κατανόηση και τη στήριξη νατοϊκών χωρών απέναντι στις παρανοϊκές προκλήσεις του Ερντογάν.
ΛΙΓΕΣ ημέρες νωρίτερα, ο Δημήτρης Βίτσας -είχε διατελέσει και αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας- χαρακτήρισε αχρείαστες τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.
ΓΙΑ την ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας ούτε έχει απαντήσει στην επιστολή της «Ομπρέλας» ούτε έχει σχολιάσει την παρέμβαση Βίτσα. Βέβαια, και ο ίδιος χαρακτηρίζεται από προκλητική αφωνία απέναντι στο -δίχως τέλος- τουρκικό παραλήρημα, ενώ δεν βρίσκεται και στην «πρώτη γραμμή» στο ουκρανικό ζήτημα. Αποφεύγει επιμελώς να παίρνει θέση στις εξελίξεις της ρωσικής εισβολής, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε υπερψηφίσει στη Βουλή τις αμυντικές συμφωνίες της χώρας με το Παρίσι και την Ουάσιγκτον.
ΣΕ τόσο σοβαρά θέματα δεν γίνεται να «κρύβεται» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρέπει να βγει μπροστά και να δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση του κόμματός του για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, για τη συνολική στάση του ΝΑΤΟ και, βέβαια, για τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές απειλές.
ΓΙΑΤΙ όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το κλίμα και στα Ελληνοτουρκικά και στο Ουκρανικό βαραίνει επικίνδυνα, και σε έξι μήνες οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν για τη διακυβέρνηση της χώρας.